Financiar

#contributie #pensii_private

Reducerea contributiei la pensiile private la 0,5% va afecta 5 milioane de participanti

Reducerea de la 2,5% la 0,5% din salariul brut a contributiei catre fondurile de pensii private va genera economii nesemnificative la buget si va avea un impact negativ asupra viitoarelor pensii ale celor cinci milioane de participanti, afirma administratorii pensiilor private.

"Punerea in practica a acestei masuri ar genera economii de circa 800 milioane de lei in intervalul iunie-decembrie 2010. Suma este nesemnificativa in raport cu necesarul pentru acoperirea deficitului bugetului de stat. In schimb, decizia va afecta cuantumul viitoarelor pensii ale celor cinci milioane de partcipanti la sistem. Practic, actualii salariati isi vad diminuate viitoarele pensii", a declarat, marti, agentiei Mediafax, directorul general al Alico Pensii, Mihai Coca- Cozma .

El a afirmat ca nu crede ca Guvernul va pune in aplicare o astfel de masura, mai ales ca, prin actualul acord stand-by incheiat de Romania cu Fondul Monetar International in 2009, autoritatile s-au obligat sa continue alimentarea Pilonului II cu contributii majorate regulat, in conformitate cu prevederile legislatiei.

Presedintele Consiliului de Admnistratie al ING Fond de Pensii, Cornelia Coman , a spus ca reducerea contributiei la Pilonul II ar afecta si mai mult fondurile private de pensii obligatorii, dupa ce, in 2009, Guvernul a plafonat contributia la 2%, procentaj care a urcat la 2,5% in acest an.

"Masura este total nepotrivita. Practic, cei cinci milioane de participanti la Pilonul II, viitorii pensionari, sunt sacrificati pentru actualii pensionari. Consider ca pe termen mediu si lung, printr-o astfel de masura, problema pensiilor se va acutiza in Romania. Pe de alta parte, economiile obtinute prin reducerea contributiei la 0,5% nu rezolva intr-o masura semnificativa problema deficitului bugetului de stat", a spus Coman.

Reprezentantul ING a afirmat ca investitorii de pe Pilonul II vor face demersuri pentru a impiedica punerea in practica a masurii.

Vicepresedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, Stefan Radeanu, a declarat, marti, ca ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat patronatele ca transferurile pentru fondurile de pensii private obligatorii vor fi reduse de la 2,5% la 0,5% din salariul brut.

Vladescu le-a spus reprezentantilor patronatelor si singurului reprezentant al sindicatelor prezent la discutii - Sabin Rusu, din partea Confederatiei Sindicatelor Democratice - ca masura este necesara pentru echilibrarea sectorului de pensii si ca va fi aplicata pana la sfarsitul anului 2011.

Potrivit Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, nivelul contributiilor virate catre Pilonul II creste cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% in 2008 la 6% in 2016 din veniturile brute ale participantilor.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au cumulat active nete de 3,144 miliarde de lei, in urcare cu 5,97% fata de luna martie.

Numarul contributorilor pe Pilonul II a crescut cu 0,45% in luna aprilie, la 5,026 milioane.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea