Financiar

Reducerea accizelor nu ar asigura ieftinirea carburantilor

Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, sustine ca o reducere a accizelor la carburanti nu ar duce la o scadere a pretului motorinei si benzinei.

El spune ca, in contextul discutiilor legate de eventuala fuziune MOL – OMV, Comisia Europeana va realiza, inclusiv in Romania, o investigatie asupra modului in care functioneaza piata de produse petroliere. Pana atunci, ministrul crede ca o solutie poate veni dinspre Consiliul Concurentei , cel in masura sa inceapa o investigatie in piata interna.

Problema pretului carburantului nu este legata de comportamentul fiscal al statului roman, ci de cel companiilor, sustine ministrul economiei si finantelor , Varujan Vosganian. Reactia sa vine dupa ce presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a sugerat luarea unei decizii comune la nivelul Uniunii Europene privind plafonarea taxelor aplicate carburantilor.

Aceasta decizie ar trebui sa limiteze efectele cotatiilor record ale petrolului asupra preturilor la pompa. Acciza prevazuta de statul roman pentru benzina fara plumb este de 33 eurocenti pe litru, mai mare cu doar trei eurocenti fata de cel mai scazut nivel, cel din Cipru.
Cea mai mare acciza la benzina si la motorina este in Marea Britanie, de 72 de eurocenti pe litru.

In tara, acciza pentru motorina este de 27 eurocenti pe litru. Cifrele sunt cu mult mai mici fata de Franta unde acciza este de 61 eurocenti pe litru pentru benzina fara plumb si de 43 eurocenti pe litru pentru motorina. Cu toate acestea, preturile carburantilor comercializati pe piata interna sunt ridicate, comparabile cu cele din alte state europene.

Ministrul Vosganian a criticat de mai multe ori Petrom pentru tarifile mari practicate. Ba chiar a facut si un calcul: daca reprezentantii companiei ar reduce cu 5-10% preturile carburantilor, acest fapt nu ar afecta profitabilitatea companiei. In pofida declaratiilor ministrului, aproape toate companiile care vand carburanti in Romania si-au majorat tarifele in ultimele zile.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea