Financiar

#gazprom #criza gazelor #efecte #romania

Razboiul Rusia - Ucraina ne arde la buzunare: gazele se scumpesc

Rusia a interupt livrarile de gaz catre Ucraina si, in consecinta, spre Romania, care se alimenteaza prin statia Isaccea 2, care a fost inchisa pentru a se evita depresurizarea.

Prin acest punct intra aproximativ 70-75% din cantitatile de gaze contractate de Romania de la Gazprom, adica 4,7 milioane de metri cubi pe zi de gaze.

Diferenta pana la 6,5 milioane de metri cubi, cantitatea importata zilnic de Romania din Rusia, intra in tara prin statia de la Mediesul Aurit, din judetul Satul Mare .

In conditiile in care Romania nu este dependenta de gazul rusesc, decat in mica masura, deoarece peste 70% din consumul intern se realizeaza din productia interna, aceasta decizie pare sa nu ne afecteze pe termen scurt, lucru recunoscut si de Ioan Rusu, directorul general al Transgaz .

Acesta sustine ca, in momentul de fata, consumul poate fi acoperit fara probleme, companiile de profil avand stocuri suficiente. Aceste rezerve ar putea ajunge pentru o perioada de doua luni, dar numai in conditii atmosferice prielnice.

In conditii de iarna grea, stocurile sunt folosite pentru a acoperi doar varfurile de consum, dar in situatia de fata, Romgaz , compania care face inmagazinarile de gaze, ar putea utilizat gazul inmagazinat si pentru asigurarea livrarilor de peste zi, cand nu se inregistreaza varfuri de consum.

Chiar daca vremea se va incalzi simtitor, astfel incat Romgaz sa nu fie nevoita sa intre prea mult in stocuri, problemele Romaniei vor aparea peste cateva luni, cand stocurile se vor epuiza.

Inchiderea robinetului catre Ucraina afecteaza majoritatea statelor central si vest europene, care vor intra si ele puternic in rezervele de gaze in aceasta perioada.

In conditiile in care Romania nu este un client important pentru Gazprom, tara noastra se va afla in coada listei de negociere pentru cantitatile viitoare de gaz care vor fi livrate, atat pentru refacerea rezervelor, cat si pentru asigurarea consumului.

Contractand o cantitate mai mica de gaze, Romania va trebui sa plateasca un pret mai mare comparativ cu cel achitat de restul clientilor Gazprom, ceea ce ne-ar putea costa scump in lunile de primava-vara, cand Romgaz va trebui sa-si refaca inmagazinarile consumate acum.

Folosirea stocurilor pentru asigurarea consumului normal, nu doar a varfurilor, asa cum este planificat, va provoca pierderi companiilor de profil. Aceste pierderi vor fi recuperate, fara doar si poate, in urma majorarilor de tarife percepute populatiei si clientilor industriali.

La acestea se adauga si pierderile pe care companiile de profil sustin ca le-au inregistrat in ultima parte a anului trecut, cand Atoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energetic a refuzat sistematic sa majoreze tarifele.

Pe scurt, desi acum nu suntem in situatia tarilor care depind de gazele de import, precum Bulgaria, in primavara, ANRE ar putea accepta o majorare a tarielor peste limita suportabilitatii populatiei. 

In alta ordine de idei, nu trebuie omis faptul ca o parte din gazele Petrom, una dintre cele doua mari companii extractoare de gaze din Romania, s-ar putea indrepta spre Austria, tara in care mai intra doar 10% din gazele contractate de la rusi, potrivit unei informari a OMV.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea