Financiar

#salariu #economie #pacuraru

Razboiul ambitiilor pe salariul minim

Scandalul izbucnit intre sindicate, guvern si patronate este abia la inceput.

Salariul minim pe economie este, in acest moment, un cartof fierbinte aruncat din mainile guvernului in cele a patronatelor, care ajunge apoi la sindicate si se reintoarce la guvern.

Desi declara ca nu au nimic impotriva majora rii salariului minim, ba chiar ca sustin masura, sindicatele, patronii si ministrul muncii par a fi in cautare, mai degraba, de piedici decat de solutii.

Stabilit de la inceputul anului la 500 de lei pe luna, salariul minim brut garantat pe tara a devenit un motiv de disputa intre cele trei parti din cauza unui articol neclar din Hotararea de Guvern 1507 din 2007.

Textul actului spune ca, „incepand cu 1 iulie 2008, salariul de baza minim brut garantat in plata va fi de 540 lei lunar, (...) in conditiile realizarii principalilor indicatori economici pe care este construit bugetul de stat pe anul 2008, respectiv cres - terea produsului intern brut, tinta de inflatie, precum si nivelul productivitat ii muncii“.

In aceste conditii, sindicatele isi cer drepturile, in timp ce guvernul si angajatorii privati dau din umeri, cu toate ca sustin ca si la stat, si la privat, angajatii primesc salarii mai mari decat nivelul minim.

Pacuraru incearca sa iasa din ecuatie

Motivele pentru care statul nu poate creste acum salariul minim, enuntate de ministrul muncii Paul Pacuraru, erau, recent, presiunea inflationista, cresterea automata a unor ajutoare si indemnizatii calculate in functie de salariul minim si impactul pe care il va avea asupra salariilor din sectorul privat, care vor trebui majorate.

La nici doua saptamani de la discutia cu sindicatele si patronatele, ministrul muncii incearca sa-si ia definitiv mana de pe salariul minim. El vrea sa nu mai existe nicio legatura intre indemnizatii si venitul minim. Astfel, un proiect de lege publicat pe site-ul Ministerului Muncii introduce termenul de „indicator de referinta“, care se stabileste si se modifica de guvern si in functie de care se calculeaza indemnizatia de somaj si alte cateva zeci de drepturi banesti.

Incepand cu 1 ianuarie 2009, cand ar urma sa intre in vigoare legea, valoarea indicatorului a fost stabilita la 500 de lei.

Continuarea in Evenimentul Zilei


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea