„Nivelul de incertitudine politica a crescut semnificativ si estimam ca acest lucru va avea un impact negativ major asupra eforturilor de reducere a deficitului fiscal”, precizeaza Fitch.
Unul dintre evenimentele care au contribuit la acest context este anularea alegerilor prezidentiale de catre Curtea Constitutionala, dupa victoria surprinzatoare a candidatului ultranationalist Calin Georgescu in primul tur. Potrivit raportului, aceasta decizie a fost motivata de suspiciuni legate de posibile ingerinte externe, inclusiv rusesti.
In plus, mandatul presedintelui Klaus Iohannis a fost prelungit, iar noile alegeri parlamentare, organizate ulterior, au condus la un parlament fragmentat, cu o crestere a influentei partidelor de extrema dreapta si anti-UE, reflectand o polarizare tot mai accentuata in societatea romaneasca.
Perspective economice si fiscale
Pe plan fiscal, Fitch estimeaza un deficit bugetar de 8,2% din PIB pentru 2024, depasind prognoza anterioara de 7,2%. „Desi ne asteptam ca masurile de consolidare fiscala sa fie implementate incepand cu 2025, previziunile pentru deficit raman ridicate: 7,5% din PIB in 2025 si 6,8% in 2026”, mentioneaza agentia. Cresterea cheltuielilor publice, inclusiv majorarea salariilor si pensiilor, va pune o presiune suplimentara asupra bugetului.
Guvernul isi propune sa reduca deficitul sub pragul de 3% abia in 2031, ceea ce inseamna o iesire intarziata din procedura de deficit excesiv impusa la nivel european. Fitch estimeaza ca datoria publica va ajunge la 62% din PIB pana in 2026, peste nivelul mediu de 56% asociat calificativului BBB.
Prognoze economice
Pe plan economic, agentia prognozeaza o crestere modesta de 1,4% in 2025 si 2,2% in 2026, in contextul unei incetiniri economice accentuate in 2024 si al unei performante slabe a exporturilor. „In trimestrul al treilea din 2024, economia Romaniei a inregistrat o scadere ajustata sezonier de -3%”, se arata in raport.
Aceste evolutii subliniaza provocarile majore cu care se confrunta Romania, atat pe plan politic, cat si economic, in anii urmatori.