Financiar

#vladimir putin #criza gazelor #pret gaze belarus #pret gaze ucraina

Putin: Belarusul are pret preferential la gaz

Rusia aplica preturi preferentiale pentru gaz in cazul Belarusului, dar nu si a Ucrainei, pentru ca Gazprom detine 50% din sistemul de tranzit belarus.

Declaratia ii apartine premierului rus Vladimir Putin, care a adaugat ca un alt motiv este faptul ca Moscova si Minkul construiesc relatii de stat unional.

Rusia si Ucraina nu au semnat un contract pentru furnizarea de gaz pentru 2009, iar Moscova nu mai vrea sa aplice preturi preferentiale pentru Kiev, care erau mai mici de jumatate decat cele pe care le platesc europenii.

"In primul rand, noi am achizitionat 50% din sistemul de tranzit al Belarusului. Aceasta este formula de calcul cunoscuta a Gazpromului. In al doilea rand, cu Belarusul construim relatii de stat unional, nu se tine cont de taxe vamale . Avem un regim preferential si, mai mult, noi am cumparat 50% din actiunile Beltransgaz. Din contra, in Ucraina a fost adoptata legea ce interzice privatizarea sistemului de tranzit si chiar inchirierea acestuia", a declarat Putin.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea