Financiar

#inscrieri formare profesionala pentru liceeni #formare profesionala pentru liceeni #Scoala de Carte si Meserii

Proiect de formare profesionala pentru liceeni. Cand au loc inscrierile

HORNBACH, unul dintre principalii retaileri locali de materiale de constructii si gradinarit, un concern cu 770 de angajati in Romania, deruleaza pentru al doilea an consecutiv programul „Scoala de Carte si Meserii“, un proiect de responsabilitate sociala prin care sprijina activ invatamantul profesional dual.

Iniatiator al acestui proiect inca din anul scolar 2017/2018, cand a fost implementata legislatia in domeniul invatamantului dual in Romania, HORNBACH continua programul de formare profesionala si in anul scolar 2018/2019, punand la dispozitie 30 de locuri pentru elevii care doresc sa faca practica in reteaua de magazine, unde se vor specializa in meseria de comerciant-vanzator.

Cursurile teoretice sunt dedicate elevilor din clasele a IX-a, a X-a si a XI-a si se deruleaza in parteneriat cu cinci scoli din Romania, respectiv Liceul Tehnologic „Mircea Vulcanescu“ (Bucuresti), Liceul Tehnologic „Barbu A. stirbey“ (Buftea), Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu“ (Timisoara), Colegiul National Economic „Andrei Barseanu“ (Brasov) si Colegiul Economic „George Baritiu“ (Sibiu).

Cursurile practice se deruleaza in magazinele HORNBACH din Bucuresti-Ilfov (Militari si Balotesti), Sibiu, Brasov si Timisoara. in magazine, elevii sunt instruiti de tutori dedicati si de un coordonator de formare profesionala, de la care invata principiile meseriei de comerciant-vanzator, strategiile de interactionare cu clientii, metodele de prezentare a marfii.

Proiectul se deruleaza pe o perioada de trei ani, in prima promotie fiind inscrisi 25 de elevi, care se afla in cel de-al doilea an de practica si care vor absolvi in vara anului 2020. Pe durata cursurilor, practica reprezinta 30% din totalul orelor din clasa a IX-a, 50% din clasa a X-a si 70% din clasa XI-a.

„HORNBACH doreste sa se implice activ in dezvoltarea fortei de munca din tarile in care isi desfasoara activitatea, analizand atent oportunitatile din domeniul educatiei, dar si reglementarile legislative, astfel incat, acolo unde legislatia ne permite, sa oferim invatamant profesional si studiu dual. Atmosfera de lucru in familia extinsa HORNBACH este dominata de spiritul de echipa si sustinere, de siguranţa locului de munca, aprecierea şi recompensarea performantelor individuale, dar si de libertatea de a dezvolta idei inovatoare. Tinerii in formare lucreaza alaturi de oameni cu experienta, cu totii fiind uniti prin loialitate, umanitate si incredere. Se acorda atat dreptul de a face greseli, cat si dreptul de a beneficia de perspective profesionale“, a declarat Mugurel-Horia Rusu, Director General HORNBACH Romania.

Nevoia care a generat astfel de initiative in Romania

Inititiva HORNBACH a venit din nevoia de indrumare a elevilor catre scoala pe care doresc sa o urmeze dupa finalizarea clasei a VIII-a. La terminarea invatamantului gimnazial, elevii au nevoie sa fie indrumati catre o forma de invatamant care li se potriveste sau pe care pot sa o urmeze, iar invatamantul obligatoriu nu acorda suficienta importanta promovarii domeniilor de activitate existente.

„La HORNBACH, promovarea acestor domenii se realizeaza prin doua proiecte - scoala de Carte si Meserii si scoala Altfel -, care sunt aduse in atentie elevilor prin numeroase intalniri directe in scoli, prin prezenta la targuri educationale si in cadrul magazinelor. Deosebit de importante pentru noi sunt intalnirile directe cu elevii, parintii si dirigintii, pentru a le prezenta acest sistem de invatamant, beneficiile de care se pot bucura si experienta practica pe care o acumuleaza elevii deja de pe bancile scolii“, a adaugat Mugurel-Horia Rusu.

Pe langa avantajul invatarii unei profesii, elevii beneficiaza de o bursa lunara de 400 de lei, transport decontat si masa asigurata pe perioada stagiilor de practica. In plus, acestia isi pot continua studiile dupa finalizarea invatamantului profesional dual.

HORNBACH Romania a mai derulat in perioada 2009-2012 un program-pilot de formare profesionala in sistem dual, de care au beneficiat 15 persoane, care sunt si in prezent angajate in cadrul companiei, dupa 6 ani de la absolvire.

Prima etapa de inscriere in programul de formare profesionala „scoala de Carte si Meserii“ a avut loc in zilele de 15, 18 si 19 iunie, iar cea de-a doua se deruleaza intre 31 august si 2 septembrie 2018, in limita locurilor disponibile, din cele 30 puse la dispozitie de HORNBACH pentru anul scolar 2018/2019.

Mai multe detalii gasiti pe pagina oficiala a proiectului www.scoaladecartesimeserii.ro si pe www.hornbach.ro. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea