Financiar

#terorist #curs valutar #crestere economica #prognoza financiara

Prognoza financiara pentru ultimul trimestru din 2013

Romania a avansat saptamana trecuta in negocierile pentru un nou acord cu Fondului Monetar International. In urma declaratiilor facute miercuri de reprezentantii FMI, actualul curs valutar nu a fost insa influentat. Nici imbunatatirea prognozei de crestere economica a Romaniei de catre FMI la 2% pentru acest an nu a semnalat o modificare a cursului.

Drept urmare, specialistii vorbesc despre o rata de schimb de 4,43 lei/euro in decembrie 2013 si de 4,33 lei/euro la sfarsitul anului 2014. Aceasta prognoza nu poate decat sa influenteze in mod pozitiv depozitele in lei, fapt ce va conduce la investitii sporite, o relaxare a creditelor in moneda notionala si in final, la o imbunatatire per ansamblu a intregii economii.

Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania este insa de alta parere. Conform AAFBR, cursul de schimb valutar ar putea varia intre 4,3-4,5 lei/euro in ultima luna din acest an, si intre 4-4,7 lei/euro la sfarsitul anului 2014. Variatia mare lasa loc de interpretari. Un curs de 4,7 in decembrie, 2014, nu este o realizare tocmai demna de mentionat, in timp ce un curs de 4 lei/euro ar putea aduce dupa sine un trend economic ascendent, asemanator, spre exemplu, cu cel al Poloniei de acum cativa ani.

Datele economice globale pot, de asemenea, influenta economia nationala. Spre exemplu, SUA tocmai a raportal PIB-ul pentru al doilea trimestru al anului, iar datele din acesta sunt incurajatoare: PIB-ul SUA a cunoscut o crestere moderata de 1,7%, comparativ cu perioada anterioara, crestere bazata an principal pe accelerarea exporturilor si a investitiilor. Pe de alta parte, tot legat de SUA, se speculeaza ca Fed va restrange programul de achizitii lunare de obligatiuni si de asemenea, ca gradul de ocupare a fortei de munca este pe un trend descendent (conform raportului ADP).

Pe de alta parte, zona Euro a iesit din recesiune in primavara, dupa 6 trimestre consecutive de scadere a economiei. Practic, lasam in urma cea mai lunga faza de recesiune din istoria UE, in baza cresterii superioare asteptarilor a economiilor germane si franceze. Cabinetul Markit arata si o intensificare a activitatii private, stabilind indicele PMI (Purchasing Managers' Index) la nivelul de 51,7 (fata de 50,5 in iulie). Acesta este cel mai ridicat nivel al indicelui PMI din iunie 2011.

Per ansamblu, exceptand eventuale situatii neasteptate, economia Romaniei va evolua in mod pozitiv in acest ultim semestru al anului 2013, si optimist vorbind, isi va pastra acest trend si in prima jumatate a anului 2014.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea