Financiar

Productia industriala devine din ce in ce mai scumpa

Costurile cu salariile au crescut cu 30%, iar materia prima si energia s-au scumpit cu aproape 15% in ultimele 12 luni.

Toate elementele de cost care conteaza in afacerile industriasilor au crescut semnificativ, in ultima perioada, si sunt prea putine semne ca scumpirile se vor tempera. Efectul se vede deja in preturile marfurilor nealimentare, rezultate din productia industriala, care sunt tot mai mari de la luna la luna.

Scumpirile din 2007 la marfurile nealimentare s-au accelerat in primele doua luni din 2008. Avansul anual al preturilor productiei industriale a ajuns, in luna februarie a acestui an, la 13,6%, dupa o lunga perioada in care nu trecuse pragul de 10%. Principala cauza este data, pe langa deprecierea leului din acea perioada, si de cresterea costurilor la nivelul firmelor autohtone cu profil de productie.

Statisticile oficiale arata ca salariile au crescut cu peste 30%, in timp ce materia prima s-a scumpit cu 13,6%. Iar energia, in special gazul natural - element care detine o pondere de cel putin o treime in totalul costurilor productiei industriale - s-a scumpit cu mai mult de 10% in ultimele 12 luni.

Rezultatul: preturile la cele mai multe produse finite din categoria marfurilor nealimentare au crescut cu 2,5%, pana la 12,5%. De la haine, incaltaminte si produse de uz casnic pana la mobila, detergenti sau autoturisme, scumpirile s-au tinut lant in 2007 si, mai mult, s-au accentuat in primele luni din 2008.

Am ajuns in topul UE al preturilor industriale

Din punctul de vedere al cresterii preturilor pro­ductiei industriale, tara noas­tra a iesit pe locul trei intre statele membre ale Uniunii Europene (UE) care au date publicate, dupa cum a informat oficiul european de statistica Eurostat. Indicele preturilor pentru productia industriala din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene a crescut cu 6,1% in februarie 2008 comparativ cu aceeasi luna din 2007.

Preturile pentru productia industriala din Romania au crescut in februarie cu 1,3% comparativ cu ianuarie, iar in UE, cu 0,5%, precizeaza Eurostat. Cele mai mari scumpiri anuale, comparativ cu februarie 2007, au fost inregistrate in Lituania (17,3%), Bulgaria (14%) si Romania (13,6%).

Indicele preturilor pro­duc­tiei industriale masoara presiunile inflationiste de pe piata interna inainte ca marfurile sa ajunga la consumator. In ianuarie, preturile productiei industriale sporisera cu 13,03% fata de aceasi luna din 2007, potrivit datelor comunicate anterior de Institutul National de Statistica .


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea