Financiar

#industrie #productie #preturi

Productia industriala, cu 4,5% mai scumpa decat anul trecut

Productia industriala s-a scumpit , in martie, cu 1% fata de luna precedenta si cu 4,5% fata de martie 2009, atat pe piata interna, cat si pe cea externa, arata datele Institutului National de Statistica.  
 
Fata de februarie 2010, preturile productiei industriale au crescut in martie cu 1%. Productia industriala pentru piata interna s-a scumpit cu 0,7%, iar cea destinata pietei externe, cu 1,9%.

Pe sectoare de activitate s-au inregistrat cresteri de preturi la produsele din industria extractiva (+1,1%), in industria prelucratoare (+1%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,7%), la distributia apei; salubritate , gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,1%),

Pe marile grupe industriale, cresteri de preturi au avut produsele din industria energetica (+3,0%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,0%) si cele din industria bunurilor intermediare (+0,3%). Preturile produselor din industria bunurilor de uz curent au inregistrat scaderi cu 0,1%, in timp ce preturile produselor din industria bunurilor de capital au ramas aproximativ la acelasi nivel cu cele din luna anterioara.

Comparativ cu martie 2009, preturile productiei industriale au crescut in cea de-a treia luna din acest an cu 4,5%.

Astfel, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat s-a scumpit cu aproape 7%, distributia apei, salubritatea, gestionarea deseurilor si activitatile de decontaminare  au devenit mai scumpe cu 6%, iar preturile din industria prelucratoare au crescut si ele cu 4,3%.

Singura scadere s-a produs in in industria extractiva - 0,3%.

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria energetica (+16,2%) si la cele din industria bunurilor de uz curent (+4,9%).

Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat preturile produselor din industria bunurilor de folosinta indelungata (+4,2%), industria bunurilor de capital (-1,3%), respectiv cele din industria bunurilor intermediare (-3,4%).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea