Financiar

Producatorii si furnizorii de energie, audiati la Parlament

Sesiunea din toamna ar putea aduce modificari ale legislatiei in domeniul energiei. Presedintele comisiei de industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu , spune ca populatia ar trebui sa beneficieze de cele mai reduse tarife la gaze naturale si curent electric.

Comisia i-a audiat azi pe producatorii si furnizorii de electricitate si gaze naturale. Acestia au aruncat o adevarata ploaie de acuzatii asupra Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei. Comisia de industrii face o ancheta din cauza scumpirilor repetate ale gazelor, curentului electric si combustibililor.

Dupa doar o ora de discutii intre producatorii de energie, furnizori, autoritatile de reglementare in domeniu si parlamentari, acuzatiile si scuzele au curs lant.

"Este limpede ca ne confruntam cu o situatie de opacitate si lipsa de transparenta in datele furnizate de reglementatori. Se constata carente foarte mari in modul in care se repartizeaza productia de energie electrica a Romaniei catre populatie ," a declarat Iulian Iancu, presedintele Comsiei de Industrii din Camera Deputatilor.

Gergely Olosz, presedintele ANRE , a respins acuzatiile presedintelui Comsiei de Industrii. "Neg aceste acuzatii. Deci fiind vorba ca peste 95% din energia care ajunge la populatie este contractata direct intre producator si distribuitor prin firma lor de furnizare , si numai 5% este cantitatea care se achizitioneaza de pe piata, asta asigura acoperirea curbelor de consum si echilibrarea. Deci acestea se cumpara de pe pita de echilibrare si PzU. Deci mai transparenta decat o piata nu stiu ce poate fi," a explicat Olosz.

Nici cand vine vorba despre pretul pe care il plateste populatia, despre care Iulian Iancu spune ca este cel mai mare, nu exista consens.

"Constatam ca reglementarile sunt alcatuite astfel incat energia scumpa sa fie dirijata catre populatie", a adaugat Iulian Iancu.

"Resping si aceste acuzatii. Trebuie sa luam in calcul faptul ca deocamdata 50% din piata e piata reglementata. Noi cum facem cosul, noi luam cantitatea disponibila de la fiecare producator, incepand cu incepand cu energia ieftina. Ce nu se poate acoperi din aceasta energie, punem energie mai scumpa," a replicat Gergely Olosz.

Dupa audieri s-a conturat o posibila solutie. Modificarea legislatiei in domeniu.

"Noi avem 2 cai: decizia noastra este obligatorie pentru reglementator si vom modifica legea astfel incat populatia sa beneficieze de energia electrica ieftina a Romaniei," a declarat Iulian Iancu.

Raportul in urma anchetei trebuie definitivat pana in sesiunea din toamna.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea