INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Financiar

# independenta financiara #responsabilitate

Primii pasi spre independenta financiara: cum sa-l inveti pe cel mic sa fie responsabil

 

Investind timp si efort in educatia financiara a copilului tau inca de la o varsta frageda, nu doar ca ii oferi instrumentele necesare pentru a deveni un adult responsabil si bine pregatit, dar ii si construiesti o baza solida pentru independenta financiara. Descopera in continuare cateva metode practice si eficiente prin care poti sa-l inveti pe cel mic sa fie responsabil financiar si sa atinga independenta financiara, atunci cand va deveni adult.

Fii un exemplu de urmat

Ca parinte, esti prima persoana care influenteaza comportamentele si valorile copilului tau, inclusiv pe cele legate de gestionarea banilor. Inclusiv modul in care prioritizezi aspectele financiare si abordezi economisirea si cheltuirea resurselor financiare poate servi drept model pentru copilul tau.

Si totusi, de unde incepi? Iata cateva idei pe care le poti pune in aplicare:

  • Creeaza un buget al familiei. In buget sunt incluse toate sursele de venit ale familiei, cum ar fi salariile, alocatiile sau alte venituri, si toate cheltuielile, cum ar fi facturile, mancarea, transportul, economiile si eventualele investitii. Scopul unui buget familial este sa te ajute sa-ti organizezi banii astfel incat sa acoperi toate necesitatile de baza, sa economisesti pentru viitor si, daca este posibil, sa-ti permiti sa planifici si unele activitati de familie. Pe langa faptul ca te ajuta sa gestionezi veniturile si cheltuielile, atunci cand realizezi un buget pentru familie, ii poti arata copilului ca micile obiceiuri financiare pot aduce rezultate semnificative, in viitor.
  • Foloseste-te de instrumente financiare eficiente pentru viitor. Daca vorbim despre construirea unei sigurante financiare pentru intreaga familie, poti lua in considerare deschiderea unui cont de economii sau investitiile in titluri de stat. Iar daca ne referim strict la viitorul celui mic, poti opta pentru o asigurare de viata pentru copii, care te ajuta sa pui deoparte, intr-un depozit, suma de care cel mic se va putea bucura atunci cand va implini 18 ani. In plus, ai si siguranta ca, daca se intampla ceva cu tine, compania de asigurari va prelua plata primelor, iar cel mic va primi si o indemnizatie de deces.
  • Prioritizeaza economisirea. Stii deja ca, pentru indeplinirea obiectivelor materiale intr-un timp mai scurt, economisirea joaca un rol extrem de important. Asa ca de ce sa nu incepi chiar de acum sa aplici strategii in acest sens? Analizeaza cheltuielile, redu-le acolo unde este posibil si evita cumparaturile compulsive.
  • Stabileste obiective financiare pe termen lung. In acest mod, ii arati celui mic ca este in regula sa-si seteze teluri inalte si sa-si adapteze comportamentul in scopul indeplinirii lor.

Prioritizare: invata-l sa faca diferenta dintre dorinte si nevoi

Un alt lucru pe care il poti face pentru a-l invata pe cel mic importanta economisirii este de a-l ajuta sa inteleaga diferenta dintre dorinte si nevoi. In acest mod, ii va fi mult mai usor sa faca alegeri responsabile si sa redirectioneze o parte din banii lui de buzunar catre economiile pe care sa le foloseasca pentru aspecte cu adevarat importante in viata.

Iata cum poti face asta:

 Arata-i exemple concrete de dorinte si nevoi si explica-i de ce fiecare se incadreaza intr-o anumita categorie. De exemplu, alimentele din frigider si rechizitele pentru scoala sunt nevoi, in timp ce trotineta si telefonul sunt lucruri de care nu are neaparata nevoie, dar ii imbunatatesc stilul de viata.

  • Foloseste exemple practice din viata ta. Povesteste-i celui mic cum prioritizezi anumite nevoi in detrimentul dorintelor si de ce faci asta. De exemplu, ii poti explica faptul ca, atunci cand mergi la cumparaturi, prioritatea ta este sa achizitionezi articole esentiale pentru familie, precum alimente, produse de curatenie si medicamente. Arata-i ca, desi ar putea exista dorinte, cum ar fi cumpararea unui gadget nou, aceste achizitii sunt amanate pana cand nevoile de baza sunt satisfacute.

Implica-l in deciziile financiare ale familiei

Acum ca cel mic a invatat despre importanta gestionarii eficiente a bugetului si a economisirii atat la nivel teoretic, cat si practic, ce-ai spune daca l-ai implica in deciziile financiare ale familiei? Pentru inceput, poti alege proiecte mai mici, cum ar fi planificarea vacantei. Astfel, cel mic va avea o perspectiva concreta asupra gestionarii banilor si va invata si mai multe despre prioritati si planificare.

Apoi, explica-i copilului care este bugetul pe care vi-l permiteti pentru vacanta respectiva si faptul ca trebuie sa acopere toate cheltuielile, de la transport si cazare pana la mese si activitati. Implica-l in impartirea bugetului pe categorii si in discutiile despre ce tipuri de activitati sunt posibile in cadrul acestuia.

De asemenea, permite-i sa participe la cercetarea optiunilor pentru destinatie, cazare si activitati. Incurajeaza-l sa compare preturi si sa analizeze ce oferte sunt cele mai potrivite pentru bugetul stabilit.

Nu in ultimul rand, cere-i parerea asupra prioritatilor si activitatilor pe care si le-ar dori. Arata-i cum alegerea anumitor optiuni poate influenta costul total al vacantei si cum sa accepte compromisuri, pentru a se incadra in buget.

In concluzie, prin invatarea copilului despre importanta economisirii, gestionarea bugetului si prioritizarea nevoilor in fata dorintelor, il poti ajuta sa dobandeasca abilitati valoroase, care ii vor influenta pozitiv viitorul. Asadar, incepe sa aplici aceste lectii in viata de zi cu zi si vei observa cum cel mic devine un adult increzator si responsabil in gestionarea propriilor finante.

 Sursa foto: shutterstock.com

 Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea