In contextul noilor masuri comerciale anuntate de administratia americana, multi se intreaba daca preturile alimentelor vor exploda din nou. Raspunsul? Nu din cauza Statelor Unite. Potrivit lui Sorin Minea, presedintele Federatiei Romalimenta, relatiile comerciale dintre Romania si SUA pe segmentul alimentar sunt aproape inexistente.
„In ceea ce priveste produsele alimentare, tranzactiile cu SUA nu sunt mari, ba as putea spune ca sunt insignifiante. Exista produse americane pe piata, dar acestea sunt produse in Europa, de catre filialele firmelor americane”, a declarat Minea pentru G4Food.
Exporturi minime, importuri neglijabile
Chiar daca SUA este o piata uriasa, Romania nu are o prezenta semnificativa acolo cand vine vorba de produse alimentare. Iar in sens invers, produsele americane care ajung pe rafturile noastre sunt, in mare parte, fabricate in Uniunea Europeana.
„Piata americana este o piata mare, dar cantitatile pe care noi le exportam la ei, sunt minore. Cat despre mancarea procesata, va pot spune acelasi lucru, ca importam neglijabil”, a precizat el.
Unde s-ar putea simti efectele taxelor impuse de SUA
Minea atrage totusi atentia ca efectele reale ale acestor taxe s-ar putea propaga indirect, in alte sectoare – mai exact in zona tehnologica si a echipamentelor industriale, de care depinde si industria alimentara.
„Un oarecare impact ar putea fi cand vorbim de porumb sau de soia, de cereale. Lovitura acestor taxe poate, insa, sa vina din alta parte. Si ma refer aici la utilaje, masini, piese pentru partile tehnice, componenente pentru calculatoare”, a mai explicat presedintele Romalimenta.
Piata interna, blocata: consumul scade, scumpirile sunt imposibile
Chiar daca ne apropiem de Paste, cand in mod traditional preturile la alimente cresc, anul acesta situatia e diferita. Minea spune clar: nu mai este spatiu pentru scumpiri, pentru ca piata este in colaps.
„Cat despre piata romaneasca, s-ar putea spune ca vor fi tentative de scumpiri, ca in fiecare an, in preajma sarbatorilor pascale. Parerea mea sincera este ca nu mai pot exista scumpiri de preturi, ci doar discounturi, pentru ca piata este foarte proasta. Iar intr-o piata proasta, sansele de majorari de preturi sunt, practic, zero. Asta este realitatea. Consumul a scazut, iar vanzarile sunt foarte, foarte slabe. Este o scadere de consum care nu este de ieri de azi si care continua”, a concluzionat el.
Concluzia? Romanii nu vor simti direct efectele deciziilor lui Trump la raftul supermarketului, dar vor resimti din plin realitatea unui consum aflat pe tobogan. Pastele vine cu reduceri, nu cu scumpiri – nu din generozitate, ci din nevoia disperata de a vinde.