Financiar

#scadere pret petrol #pret petrol #iran #donald trump #petrol

Pretul petrolului se prabuseste dupa negocierile dintre Trump si Iran. Pietele reactioneaza la posibila revenire a titeiului iranian

Cotatiile petrolului au inregistrat joi o scadere notabila, ca reactie directa la declaratiile facute de fostul presedinte american Donald Trump privind progresele in discutiile pentru un nou acord nuclear cu Iranul. Investitorii se tem de o posibila revenire pe piata a petrolului iranian, ceea ce ar putea dezechilibra din nou raportul cerere-oferta la nivel mondial.

 

In cadrul unei interventii sustinute la Doha, in Qatar, Trump a sustinut ca „SUA este foarte aproape de un acord de pace pe termen lung cu Iranul”, ceea ce a declansat reactii rapide pe pietele de energie. Potrivit CNBC, petrolul Brent cu livrare in iulie a scazut cu 2,36%, inchizand la 64,53 dolari/baril, in timp ce WTI-ul american a coborat cu 2,42%, atingand 61,62 dolari/baril.

Declaratiile liderului american au venit dupa ce un consilier de top al liderului suprem iranian a spus pentru NBC News ca Teheranul este dispus sa semneze un acord, in anumite conditii, daca sanctiunile economice vor fi ridicate. Potrivit analistilor, un eventual acord ar putea readuce pe piata pana la 1 milion de barili de petrol pe zi din partea Iranului, tara membra OPEC.

„Aceasta posibilitate este singurul motiv al scaderii preturilor de azi dimineata,”
a declarat analistul Tamas Varga, de la PVM, pentru CNBC.

Totusi, acesta a mentionat ca impactul negativ asupra preturilor ar putea fi atenuat de o posibila reactie a OPEC+, care ar putea frana ritmul actual de crestere a productiei, pentru a stabiliza piata.

Iranul, OPEC+ si miza unei reveniri pe scena energetica mondiala

Iranul se confrunta cu o criza economica severa, agravata de retragerea Statelor Unite din acordul nuclear in 2018, de devalorizarea monedei locale si de proteste interne constante. Pe plan geopolitic, pierderea influentei in Siria, prin caderea regimului Assad – un aliat strategic – si neutralizarea liderilor Hezbollah de catre Israel, au slabit semnificativ puterea regionala a Teheranului.

In acest context tensionat, liderul suprem iranian Ayatollah Ali Khamenei, cunoscut pentru pozitia sa ferma impotriva negocierilor cu Washingtonul, pare sa fi fost convins de cercurile guvernamentale sa adopte o strategie mai flexibila. Deschiderea diplomatica ar putea fi ultima sansa de supravietuire a regimului, in fata presiunilor interne si internationale.

In acelasi timp, OPEC+, alianta strategica condusa de Arabia Saudita si Rusia, continua sa isi majoreze productia: in luna mai, a fost raportata o crestere cu 411.000 de barili/zi, iar pentru iunie se preconizeaza o majorare similara. Astfel, presiunea pe preturile petrolului este dublata de oferta deja in crestere la nivel global.

De ce conteaza un eventual acord SUA-Iran pentru piata petrolului?

Un acord intre Washington si Teheran ar putea deschide drumul pentru ridicarea sanctiunilor impuse Iranului si reluarea exporturilor la scara larga. Asta ar insemna o crestere brusca a cantitatii de petrol disponibil pe piata, exact intr-un moment in care OPEC+ incearca sa mentina preturile in zona de echilibru.

Impactul asupra pietelor globale ar fi imediat, in special in ceea ce priveste volatilitatea preturilor si comportamentul investitorilor. Un flux suplimentar de 1 milion de barili pe zi din partea Iranului ar pune o presiune considerabila asupra strategiei de control al productiei stabilita de OPEC+, mai ales in contextul in care cererea globala nu a revenit inca la nivelurile pre-pandemie.

Geopolitica petrolului: echilibru fragil intre diplomatie, razboi si interes economic

Tensiunile din Orientul Mijlociu raman in continuare o sursa majora de incertitudine pentru pietele internationale. Un potential acord intre SUA si Iran ar putea fi perceput atat ca un pas spre stabilizare, cat si ca un risc de dezechilibru economic, in functie de modul in care reactioneaza ceilalti actori regionali – in special Israelul si Arabia Saudita.

De altfel, instabilitatea din regiune a fost mereu un factor determinant pentru pretul barilului, iar orice modificare a echilibrului geopolitic risca sa reverbereze in economie, de la cotatii bursiere pana la preturile la pompa.

Ce urmeaza? Scenarii probabile in functie de cursul negocierilor

  1. Acord semnat si ridicarea sanctiunilor: Iranul revine rapid pe piata globala, ceea ce duce la un nou episod de scadere a preturilor. OPEC+ ar putea reactiona prin limitarea productiei, dar eficienta acestei strategii depinde de solidaritatea membrilor aliantei.
  2. Esecul negocierilor: Preturile ar putea recupera pierderile recente, mai ales daca apar tensiuni militare sau atacuri asupra infrastructurii petroliere din regiune.
  3. Acord temporar fara ridicarea sanctiunilor: Incertitudinea se va mentine, iar pietele vor oscila, cu o volatilitate crescuta in fiecare saptamana.

Jocul petrolului, intre politica si economie

Scaderea pretului petrolului din ultimele zile este doar o mica fereastra spre fragilitatea unui sistem global interconectat, in care fiecare declaratie politica poate provoca unde de soc pe bursele internationale. De la negocierile diplomatice dintre SUA si Iran pana la strategiile OPEC+, viitorul pietei energetice ramane incert si plin de provocari.

Indiferent de rezultat, dinamica pretului petrolului va continua sa reflecte tensiunile geopolitice si strategiile economice ale marilor puteri. Iar pentru consumatorul de rand, acest lucru s-ar putea traduce, din nou, prin surprize la benzinarie.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea