Financiar

Pretul cerealelor este in crestere din cauza cererii de biodiesel

Cererea de cereale din partea producatorilor de biocombustibili creste, la fel si pretul cerealelor pe pietele internationale. Insa, cererea sporita are un impact profund negativ asupra mediului. In incercarea de a exinde suprafetele de cultura, fermierii indonezieni au trecut la defrisarea junglei, provocand o adevarata catastrofa ecologica .

In Statele Unite a crescut considerabil cererea de cereale. Acestea sunt importate ca materie prima, urmand sa fie procesate si transformate in biocombustibil. Expertii UN Food Program apreciaza ca din aceasta cauza anul acesta peste 800 milioane de oameni vor suferi de foame pe tot globul. Tot mai multi fermieri isi vand recoltele marilor grupuri petroliere convertite la productia de combustibili ecologici. Insa, potrivit expertilor de mediu, folosirea biocomustibilului ajuta foarte putin la reducerea emisiilor de dioxid de carbon la nivel mondial. Preturile au crescut constant pe pietele internationale pentru porumbul din Europa si trestia de zahar braziliana , principalele ingrediente pentru fabricarea etanolului.
 
Aceeasi situatie se inregistreaza pentru pentru nucile de cocos provenite din Malaezia si Indonezia, folosite pentru producerea biodieselului. Cel mai ciutat ingredient este insa uleiul de palmier, planta intens cultivata in Indonezia. Cererea producatorilor americani este atat de mare, incat fermierii indonezieni defriseaza intens jungla pentru a crea noi plantatii. Doar in regiunea Riau, satelitii meteorologici ai NASA au depistat 124 de incendii forestiere provocate pentru defrisarea suprafetelor cultivabile. In prezent, Indonezia are circa 1,5 milioane de hectare cu plantatii de palmieri, iar in zece ani numarul va creste la 3 milioane hectare, in detrimentul padurii tropicale.

 

Pentru mai multe informatii legate de economie aboneaza-te la Newsletter-ul Financiar Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea