Financiar

#fluctuatie preturi #preturi apartamente #imobiliare #apartamente

Premier Imobiliare explica fluctuatia preturilor la apartamente din ultimele decenii

In ultimii 24 de ani, valoarea medie a unui apartament din zona de Sud la nivel national a crescut cu 412%, raportat la situatia spatiilor locative de la 1994. Cu doua decenii in urma, valoarea medie a unui apartament cu doua camere pozitionat in inima Capitalei a fost de pana in 10.000 de dolari, iar apartamentele situate la periferie au inregistrat o valoare mediana usor mai mica, de pana in 5.000 de dolari, raportat la intervalul 1995 – 1996.

 

Castigul de capital din ultimii 24 de ani, aceeasi perioada care a trecut de la infiintarea agentiei Premier Imobiliare din Bucuresti, este egal cu o rata anuala de crestere de 6,8% pentru vile si 5,9% pentru apartamente. Dar, ca intotdeauna, castigurile de capital pe termen lung au fost in mod rezonabil diverse in principalele Sectoare, cu o crestere a valorii unui apartament de la 5,9% pe an in Sectorul 2 la 8,1% in Sectoarele 3 si 4, unde, de altfel, se construiesc in prezent ansambluri rezidentiale de lux in Bucuresti, dedicate persoanelor interesate de zone linistite.

Diversitatea ratelor de crestere pe o perioada lunga de timp evidentiaza caracterul ciclic al pietei imobiliare, valorile locuintelor crescand la viteze diferite de la un Sector la altul si de la o perioada la alta.

De exemplu, in ciuda faptului ca piata imobiliara din Bucuresti a inregistrat una dintre cele mai crescute rate ale castigurilor de capital anuale, perioada cuprinsa intre 2001 si 2004 a determinat o crestere si mai mare a valorii unui apartament in zona de Sud a capitalei la peste 10% pe an; rata crescuta a cresterii pe termen lung se datoreaza, in mare masura, conditiilor dinamice din piata inregistrate in 2010.

Ce ar putea rezerva viitorul industriei imobiliare pentru bucuresteni?

Daca preturile proprietatilor ar creste la aceeasi rata ca in ultimii 24 de ani, valoarea medie a unui apartament cu doua sau trei camere in Bucuresti ar putea creste considerabil pana in 2043. ”in timp ce trecutul nu este intotdeauna cel mai bun predictor al viitorului, este un punct de referinta util pentru a lua in considerare unde se vor situa valorile locuintelor peste 24 sau 25 de ani de acum inainte” sustine Giulio Angheloiu, fondatorul Premier Imobiliare.

Evident, aceste simple extrapolari nu iau in considerare modul in care ar putea avea loc schimbari la nivelul conditiilor economice si demografice in urmatorii 24 de ani sau cum ar putea evolua cererea si oferta la vanzari de apartamente in Bucuresti sau alte orase mari ale tarii; astfel incat exista o posibilitate reala ca tendintele si ratele de crestere ale locuintelor sa para remarcabil mai diferite de cele pe care le-am vazut in trecut. ”Piata imobiliara a aratat cateva schimbari extraordinare in ultimii 24 de ani, situatiile trecand prin cinci cicluri de crestere distincte care au influentat valoarea unui apartament”, mai adauga Giulio Angheloiu.

Creditele imobiliare stimuleaza fluctuatia din industria imobiliara

Dimensiunea medie a ipotecilor a crescut aproximativ la aceeasi rata cu cea a locuintelor. Valorile locuintelor avanseaza, iar suma medie a imprumutului a aratat, de asemenea, o crestere substantiala. Cu doua decenii in urma, nu existau credite ipotecare, in timp ce apartamentele erau tranzactionate tinand cont de pret, nu de criterii precum anul constructiei sau finisaje. Cu o educatie financiara aproape inexistenta la acea vreme, cumparatorii dadeau curs ofertelor imobiliare fara a tine cont nici de documentatia aferenta spatiului locativ.

Pe piata actuala, cele mai mari imprumuturi medii sunt inregistrate in Sectoarele 3 si 4, acolo unde rata de ocupare a apartamentelor din blocurile noi depaseste 75%. Ratele de rambursare a creditelor ipotecare s-au imbunatatit datorita ratelor dobanzilor istoric scazute, dar provocarile legate de accesibilitatea acestora raman. Proportia venitului anual al unui cuplu, care este necesara pentru a servi un credit ipotecar, anticipeaza o crestere pozitiva a cererii de credite imobiliare, ipotecare si Prima Casa pentru anul in curs si anul viitor. Toate acestea deoarece multi tineri devin eligibili sa contracteze un astfel de credit prin indeplinirea unei suite minime de conditii de creditare, lucrand de la varste fragede pentru a-si forma un istoric financiar.

Cele mai recente date din 2018 arata ca investitorii continua sa reprezinte 42,8% din cererea de credit ipotecar, mai mult decat dublul proportiei de acum doua decenii. Densitatea urbana a crescut pe masura cresterii populatiei, astfel ca si cresterea valorii proprietatilor din ultimii 24 de ani s-a produs pe fondul densificarii continue a Sectoarelor. Un lucru sigur este ca pietele imobiliare vor continua sa fie fluide prin ciclurile lor, carora le sunt atasate perioade de crestere, declin si conditii de valori constante.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea