Financiar

#obama #plan relansare #criza financiara

Planul de relansare a economiei americane, extins de Obama

Presedintele american ales Barack Obama si-a extins planul de relansare a economiei, fixandu-si ca obiectiv sa creeze trei milioane de locuri de munca noi, fata de 2,5 milioane, cat propusese initial, si sa protejeze clasa de mijloc, relateaza AFP.

Apropiatii lui Obama au anuntat ca, dupa o reuniune cu consilierii sai economici, care a durat patru ore, el a decis sa fixeze un nou obiectiv privind crearea de locuri de munca: trei milioane in decurs de doi ani, potrivit presei americane.

In fata riscului ca economia Statelor Unite sa piarda circa 3,5 milioane de locuri de munca in anul 2009, ceea ce ar aduce rata somajului de la 6,7% la peste 9%, presedintele ales a afirmat ca sunt necesare masuri mai agresive, relateaza Washington Post .

Viitorul presedinte a dat asigurari ca, atunci cand va fi investit in functie, in 20 ianuarie, impreuna cu echipa sa economica, va putea prezenta Congresului un program foarte amplu de relansare, al carui cost s-ar putea apropia de 850 de miliarde de dolari. Potrivit unor informatii de presa, planul ar putea atinge 1.000 de miliarde.

Starea economiei este in centrul preocuparilor americanilor in ultimele luni, in conditiile in care activitatea continua sa scada, in pofida unui plan de salvare a sistemului financiar de 700 de miliarde de dolari, adoptat de Congres si semnat in luna octombrie de presedintele George W. Bush.

Vicepresedintele ales Joe Biden a evocat duminica, intr-un interviu acordat ABC, noul plan de relansare, dar a refuzat sa precizeze suma la care se va ridica.

"Programul nostru economic are doua obiective: oprirea hemoragiei locurilor de munca si inceperea creerii de noi locuri de munca", a spus el. "In paralel, vom continua sa furnizam lichiditati pietelor financiare", a adaugat Biden.

El a subliniat si ca, dupa victora democratilor la alegerile prezidentiale din 4 noiembrie, situatia economica s-a dovedit mult mai precara decat credea. "Toti economistii cu care am discutat (...) de la cei mai cunoscuti de dreapta, pana la cei de stanga, au spus ca valoarea planului de relansare trebuie sa fie importanta", a precizat Biden.
 
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea