Financiar

#romania #saracie #venituri

Peste 50% din romani, venituri mai mici decat in 2009

Mai mult de jumatate dintre romani au venituri mai mici decat in 2009, situatie in care se regasesc nu doar personale de peste 35 ani cu nivel redus de educatie, ca in aprilie-mai, ci si oameni mai tineri, cu educatie si venituri medii, arata un studiu realizat pentru MEDIAFAX de compania 360insights. 


Studiul de tip Omnibus efectuat de compania de cercetare de piata 360insights arata ca 52% dintre romanii din mediul urban au inregistrat scaderi ale venitului in 2010 comparativ cu 2009 .

"Acest procent este pe de o parte ingrijorator de mare, insa in acelasi timp este o reflexie coerenta a realitatii si a efectelor crizei asupra nivelului de trai. In lunile aprilie-mai ale acestui an declarau ca ar avea veniturile scazute 37% dintre romanii din mediul urban.

Acest procent a crescut semnificativ in ultimele trei luni, grupul celor ce au inregistrat diminuari ale veniturilor marindu-se cu 15 puncte procentuale", mentioneaza sursa citata.

Daca in aprilie-mai descresterea era indicata doar de persoanele de peste 35 de ani, cu nivel scazut de educatie, de muncitori calificati sau necalificati, in lunile iulie-august plaja celor afectati s-a largit, scaderea veniturilor fiind resimtita si de persoanele de peste 25 ani, cu educatie si venituri medii sau scazute.

"Insa chiar daca "ghearele" crizei cuprind din ce in ce mai multi romani, cei cu venituri mari si cei cu studii superioare raman deocamdata cel mai putin afectati", se precizeaza in studiu.

Autorii studiului mentioneaza ca efectele crizei financiare au ajuns sa fie "o normalitate cotidiana", in conditiile in care la inceputul anului trecut romanii priveau cu detasare si optimism modul de evolutie a crizei, iar acum se declara cuprinsi de acest fenomen.

"Admiterea acestui fapt vine impreuna cu o stare generala de pesimism, neincredere si dezolare. Totusi, odata ajunsi la stadiul deplin de constientizare a faptului ca fenomenul «criza financiara» a invadat si spatiul lor, romanii incearca sa aplaneze efectele negative ale acesteia.

Printre masurile pe care le gasesc mai la indemana, romanii fac reduceri in consum, cheltuind cu mai multa chibzuinta sau cauta surse alternative de castig", se arata in studiul 360insights.

Astfel, 66% dintre cei intervievati au raspuns ca sunt in cautarea unor noi surse de venit, optiune cel mai mult intalnita printre persoanele care au inregistrat scaderea venitului si care prin aceasta metoda vor sa compenseze descresterea.

Cautarea de noi venituri vine in principal din nevoia de a sustine principalele cheltuieli ale unei gospodarii, 85% dintre cei care cauta noi surse de castiguri avand ca scop prioritar achitarea cheltuielilor de baza ale casei.

Procentul ramas, de 15%, este rezervat celor care vor noi surse de venit pentru a-si mentine zona de confort creata pana acum. Acestea sunt persoanele carora le este greu sa renunte la obiceiurile deja formate, incercand sa isi pastreze stilul de viata.

Printre acestia se numara persoane cu venituri mari sau educatie superioara, dar si tineri intre 25 si 34 de ani. Pentru a face fata diminuarii veniturilor, 50% dintre romani au redus cheltuielile pentru anumite categorii de produse si servicii, precum alimente, utilitati si cele legate de vacante si concedii.

In plus, nici electrocasnicele sau piesele de mobilier nu mai sunt o prioritate, si nici accesoriile vestimentare. Mai mult, 29% din cei intervievati sustin ca se gandesc sa mearga la munca in strainatate, pentru a castiga mai multi bani, printre acestia regasindu-se in principal romanii fara loc de munca, precum si cei cu un nivel mai scazut de educatie sau venit.

La polul opus, cercul celor optimisti, neatinsi de criza, este destul de restrans. Astfel, doar 14% dintre romanii din mediul urban afirma ca nu au fost afectati de criza, ci dimpotriva le merge din ce in ce mai bine. "Aceasta stare de bine este caracteristica persoanelor cu venituri mari, cat si celor cu studii superioare", se mai spune in studiu.

Studiul 360insights a fost realizat pe un esantion de 800 de persoane, reprezentativ la nivel urban, pe persoane cu varste cuprinse intre 16 si 64 ani. Culegerea datelor a avut loc in lunile iulie-august 2010.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea