Financiar

Pensiile facultative mizeaza pe titluri de stat si depozite bancare

Sumele plasate in actiuni listate sunt destul de reduse, fondurile de pensii facultative preferand investitiile in si depozite bancare . Fondul Strateg, de exemplu, a plasat toti banii clientilor la banci.
 
Fondurile de pensii facultative (pilonul III) investesc cea mare parte a contributiilor incasate de la clienti in titluri de stat si depozite bancare, arata structura investitiilor din data de 31 mai , publicata recent de fiecare fond.

Fondurile de pensii facultative aveau la sfarsitul lunii mai circa 88.000 de participanti si active de 34,5 milioane de lei (circa 9,5 milioane de euro), potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Prudent, cel mai mare fond de pe piata la sfarsitul lunii mai, cu circa 22.000 de participanti, a plasat 81,5% din active in titluri de stat, iar restul in depozite bancare. Fondul a coborat saptamana trecuta pe locul doi in piata, dupa ce 13.600 de angajati ai Postei Romane au aderat la fondul ING Optim, care a trecut astfel pe primul loc, cu peste 25.000 de participanti.

Printre fondurile care au mizat pe actiuni se numara AZT Moderato si AZT Vivace. AZT Moderato a plasat in actiuni listate 15,5% din active, in timp ce majoritatea banilor - 58,3% - au fost plasati in titluri de stat. In compania a investit 8,5% din active, iar in obligatiuni corporative - 9%.

In cazul AZT Vivace, fond cu un de 4 mil. lei (1,1 mil. euro), ponderea plasamentelor in actiuni era mai mare la sfarsitul lunii mai, de 29,7%, si aici mai mult de jumatate din bani - 56,3% - au fost plasati in titluri de stat. In obligatiuni corporative fondul a investit 9,3% din active, iar in depozite bancare, aproape 5%.

Singurul fond de pe piata care a plasat toti banii clientilor intr-un singur instrument, si anume in depozite bancare, este OTP Strateg, administrat de OTP Garancia Asigurari.

Acesta este cel mai mic fond, cu 308 clienti si active nete de 62.400 de lei (17.200 de euro) la sfarsitul lunii mai. Potrivit structurii investitiilor publicate de fond, OTP Strateg a plasat 100% din bani in depozite constituite la Banca Romaneasca si la BRD-SocGen.

Pentru investitiile pe care le face, fondul de pensii percepe anumite comisioane de la clienti, costuri pe care clientii nu le-ar plati in cazul in care si-ar depune singuri banii la banci, pentru ca bancile nu percep comisioane pentru depozitele retrase la scadenta.

In cazul OTP Strateg, clientul suporta costul ca, de exemplu, comisionul de administrare, egal cu 3% din contributiile platite, care se incaseaza in momentul platii contributiilor de catre client. La acesta se adauga un cost de 0,175% pe luna din activul net al fondului de pensii, potrivit prospectului OTP Strateg, si alte costuri.

Potrivit legislatiei in vigoare, contributiile angajatilor la fondurile de pensii facultative sunt limitate la 15% din veniturile lunare brute. Piata pensiilor facultative ar putea ajunge in acest an la 200.000 de participanti, estimeaza companiile care activeaza in acest domeniu.

Pentru fondurile de pensii facultative administrate de ING si Aviva structura investitiilor pentru luna mai nu a fost disponibila pana la inchiderea editiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea