Financiar

Pensiile ar putea fi majorate cu doua luni mai devreme

Bugetul asigurarilor sociale s-ar putea confrunta cu un deficit de 3 la suta, in 2009, anunta reprezentantii Fondului Monetar International. Ministrul Muncii Paul Pacuraru contrazice, insa, cifrele si sustine ca pensiile ar putea fi majorate, din nou, in acest an. Pacuraru spune ca punctul de pensie va creste in noiembrie si nu de la 1 ianuarie 2009, daca bugetul va permite acest lucru.

Reprezentantii Fondului Monetar International spun ca anul viitor bugetul pensiilor de stat va avea un deficit, iar principala cauza o reprezinta transferul a 2,5% din contributii catre sistemul pensiilor private obligatorii. "Acest transfer catre pilonul doi la care se mai adauga majorarea de 45 la suta va crea un deficit destul de mare la bugetul asigurarilor sociale de 3 la suta din PIB", a declarat Mihai Tanasescu , reprezentantul Romaniei la FMI.

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, sustine insa ca pensiile vor creste, intrucat in primele trei luni ale lui 2008 a fost realizat un excedent bugetar de 80 de milioane de euro.

"In contextul in care pana la sfarsitul anului vom avea un excedent , in conditiile in care scoatem 2 la suta pentru pilonul 2, in conditiile in care in luna decembrie reducem contributiile, daca si atunci vom avea excedent vom majora pensiile din nou in avans, pentru ca si in 2006 s-au majorat pensiile cu o luna in avans si in 2007 cu 2 luni pentru ca bugetul a permis" a precizat Paul Pacuraru, ministrul Muncii.

Punctul de pensie a fost majorat, in 2008, la 37,5 la suta din salariul mediu pe economie si a ajuns astfel la peste 581 de lei. Din 2009, punctul de pensie urmeaza sa ajunga la 45 la suta din salariul mediu, adica la o valoare de 740 de lei.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea