Financiar

#cod fiscal #parafiscalitate #contributii sociale #tva #afaceri

Patronii si-au redactat propriul Cod Fiscal

Reducerea parafiscalitatii si a contributiilor sociale, simplificarea procedurilor de plata a TVA sau mentinerea cotei unice sunt doar cateva dintre amendamentele propuse in noul Cod Fiscal elaborat de catre mediul de afaceri si cele mai puternice organizatii patronale din Romania, inaintat Ministerului de Finanate. In lista de modificari fiscale propuse se numara, de asemenea, adoptarea legislatiei holdingurilor, precum si posibilitatea alegerii exercitiului fiscal in concordanta cu cel contabil, se arata in document. Cu toate acestea, Guvernul a prezentat ieri un set de modificari tehnice privind accizele si TVA-ul, care vizeaza insa doar alinierea la directivele europene.

Mentinerea cotei unice de impozitare si reducerea taxelor inutile si a parafiscalitatii sunt printre cele mai importante propuneri ale mediului inaintate Ministerului de Finante in propriul Cod Fiscal.

"Propunerile noastre nu sunt radicale, dar, in contextul actualului deficit de colectare a veniturilor, ne-am gandit care ar fi masurile ce ar putea ajuta la imbunatatirea gradului de colectare", a declarat pentru Business Standard Anca Harasim, directorul general executiv al Camerei de Comert Americane in Romania- AmCham .

Reducerea nivelului contributiilor sociale si introducerea acestora in Codul Fiscal este o alta cerinta a mediului de afaceri, care apreciaza ca, prin aceste modificari, veniturile la diferitele bugete de asigurari sociale ar putea creste.

"Plafonarea contributiilor sociale la 6.000 de lei ar aduce mai multi bani la bugetul de stat si ar elimina un procent semnificativ din munca la negru ", explica Gabriel Biris , avocat specializat pe fiscalitate.

Oamenii de afaceri cer reducerea de taxe si simplificarea regimului de plata a TVA, precum si returnarea taxei pe valoarea adaugata in termenul aprobat prin lege.

"De asemenea, eventualele masuri de simplificare cu privire la plata TVA-ului ar elimina blocajele create de stat in economie prin intarzierile la plata rambursarilor de TVA", mai spune Biris.

Implementarea legislatiei care sa permita companiilor sa aleaga propriul exercitiu fiscal in corelare cu cel contabil este, de asemenea, necesara, in opinia oamenilor de afaceri, deoarece conduce la imbunatatirea procedurilor de colectare a taxelor si impozitelor si la simplificarea aparatului administrativ fiscal.

Organizatiile oamenilor de afaceri mai propun pentru Codul Fiscal dezvoltarea si promovarea legislatiei care vizeaza holdingurile, introducerea posibilitatii de consolidare fiscala, in ce priveste impozitul pe profit, sau introducerea unui capitol special care sa reglementeze impozitul de capital.

"Apreciem efectele pozitive in economie ale introducerii cotei unice, atat la nivelul contribuabilului, prin faptul ca au fost disponibile mai multe resurse pentru investitii, cat si la nivelul statului, printr-o mai buna colectare a taxelor la buget, motiv pentru care consideram ca aceasta masura trebuie mentinuta in continuare", se arata in documentul prezentat Finantelor.

Plata anuala a impozitului pe profit - si nu trimestriala, ca in prezent - ar fi mult mai simpla, potrivit oamenilor de afaceri, si ar elibera autoritatile statului de o povara administrativa deloc neglijabila.

"Pe termen lung, acest sistem ar conduce la cresterea veniturilor la bugetul de stat, deoarece companiile ar aloca mai putine resurse activitatilor fiscal-administrative si s-ar concentra asupra cresterii activitatii, ceea ce se traduce prin crestere economica generalizata. Munca inspectorilor fiscali ar fi, de asemenea, mult usurata, ceea ce ar permite alocarea resurselor existente catre sectoare critice, precum identificarea fraudelor fiscale", isi justifica patronii propunerea.

 (citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea