Financiar

Patriciu si Tiriac, singurii miliardari romani din topul Forbes pentru Europa de Est

Romania detine in acest an doua locuri in topul miliardarilor din Europa de Est realizat de revista Forbes, dupa ce omul de afaceri Dinu Patriciu a fost inclus in acest an in clasament, devansandu-l pe Ion Tiriac, primul miliardar roman in euro.
 
Dinu Patriciu intra in topul Forbes pe pozitia 10 din 16, dupa ce a vandut participatia majoritara la grupul Rompetrol catre KazMunaiGaz din Kazahstan.

Patriciu, cu o avere estimata la 2,5 mld. dolari (1,58 mld. euro) este pozitionat inaintea lui Ion Tiriac, care ocupa locul 14. Tranzactia prin care kazahii au preluat anul trecut 75% din actiunile Rompetrol a fost de 2,7 mld. dolari (1,7 mld. euro), compania fiind evaluata la 3,6 mld. dolari (2,28 mld. euro).

Averea omului de afaceri Ion Tiriac, care detine in Romania companii in sectorul auto , imobiliar si aerian, a fost evaluata la 1,2 mld. dolari (760 milioane de euro). Afacerile din Romania ale fostului jucator de tenis vor ajunge in acest an la 2,2 mld. euro, cu 37,5% mai mult decat nivelul de 1,6 mld raportat anul trecut, Tiriac Holdings fiind printre putinele grupuri de pe plan local cu afaceri de peste 1 mld. euro.

Topul realizat de Forbes include 16 miliardari din tarile membre Pactului de la Varsovia si Ucraina, cinci dintre ei fiind mentionati pentru prima oara in clasament. Economia regiunii a fost evaluata la 320 mld. dolari (202,9 mil. euro), iar averile cumulate ale celor 16 miliardari insumeaza 51,5 mld. euro (32,6 mld. euro).

Romania, a carei economie a inregistrat o apreciere de 6% a PIB in ultimul an, are doi reprezentanti in topul Forbes al celor mai bogati oameni de afaceri din Europa de Est.

Topul Forbes pentru Europa de Est este condus de miliardarul ceh, Petr Kellner, cu o avere de 9,3 mld. dolari (5,9 mld. euro), care detine 49% din Generali PPF Holding si este urmat de ucraineanul Rinat Akhmetov, cu o avere de 7,3 mld. dolari ( 4,6 mld. euro). Akhmetov si-a acumulat averea prin constructia unui imperiu industrial bazat pe companii privatizate, producatoare de otel si carbune , pentru ca in 2004 principalul activ, compania Kryvorizhstal, sa fie nationalizata.

Cei mai multi miliardari din clasament, in numar de sapte, provin din Ucraina, iar sase dintre ei din Polonia. Cinci dintre acestia au companiile listate la Bursa de la Varsovia. Cel mai bogat om din Polonia, Leszek Czarnecki, are o avere de 2,6 mld. dolari (1,6 mld. euro), acumulata in domeniul bancar si al asigurarilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea