Financiar

# top actualizat #parteneri comerciali #romania #importuri #exporturi

Partenerii comerciali ai Romaniei: Topul actualizat al importurilor si exporturilor

Bilantul primelor 3 luni ale lui 2021 arata faptul ca Romania a inregistrat un deficit comercial de 5,3 miliarde euro, cu 863 milioane euro peste valoarea inregistrata la finalul intervalului de timp similar al anului precedent. Iar acest lucru s-a intamplat in conditiile in care exporturile tarii noastre s-au majorat cu 3.9%, iar importurile, cu 7.1%, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica.

 

In aceasta perioada de 3 luni ale lui 2021, valoarea exporturilor a fost de 17.7 miliarde euro, iar cea a importurilor, de 23 miliarde euro. Iata cum arata topul pe timp de pandemie al principalilor parteneri comerciali ai Romaniei si care sunt valorile inregistrate de INS, privind valoarea schimburilor economice realizate cu acestia.

Germania - cel mai important partener comercial in 2020

Potrivit datelor centralizate de Eurostat, Germania se afla pe prima pozitie a podiumului, in topul celor mai relevanti parteneri comerciali ai tarii noastre de anul trecut. Nu doar ca am importat cea mai mare cantitate a bunurilor din aceasta tara, dar si in cazul exporturilor s-a intamplat acelasi lucru.

Aproximativ 23% din exporturile Romaniei s-au indreptat in 2020 catre aceasta tara, insumand o valoare de aproximativ 14,1 miliarde euro, in timp ce importurile din Germania au insumat anul trecut 16,7 miliarde de euro.

Italia a ocupat pozitia secundara a acestui clasament

Italia reprezinta un partener comercial cu care Romania si-a consolidat relatiile economice mai ales dupa intrarea noastra in Uniunea Europeana.

Asta o arata si datele furnizate de Eurostat, privind schimburile comerciale dintre cele doua state, in timpul perioadei de lockdown din 2020. Conform bilanturilor oficiale ale anului trecut, am exportat spre Italia bunuri in valoare de 6,6 miliarde de euro, in timp ce valoarea importurilor din aceasta tara s-a ridicat la 7,1 miliarde de euro.

Alti parteneri comerciali importanti din UE pentru Romania

In ceea ce priveste destinatia exporturilor romanesti, alte tari din acest clasament al partenerilor comerciali UE ai Romaniei sunt:

  • Franta - 7% din totalul exporturilor romanesti (2020): 4,2 miliarde euro
  • Ungaria - 5% din totalul exporturilor romanesti (2020): 3,1 miliarde euro
  • Polonia - 4% din totalul exporturilor romanesti (2020): 2,3 miliarde euro

In cazul importurilor realizate de tara noastra in anul 2020, tarile din Uniunea Europeana ce completeaza topul deschis de Germania si Italia sunt:

  • Ungaria - 7% din totalul importurilor romanesti (2020): 5,9 miliarde euro
  • Polonia - 6% din totalul importurilor romanesti (2020): 6,0 miliarde euro

Transporturile rutiere de marfuri in UE: Un instrument vital pentru realizarea importurilor si exporturilor romanesti

Criza globala provocata de noul coronavirus SARS-CoV-2 a afectat in mod semnificativ mai toate sectoarele economiei europene. Pe aceasta lista este inclus si sectorul transporturilor de marfa pe cale rutiera, iar datele Institutului National de Statistica confirma acest lucru:

Cifra de afaceri raportata de companiile cu activitati in transporturi rutiere s-a diminuat cu 2,8% in primele 11 luni ale anului 2020. Insa chiar si in aceste conditii, volumul marfurilor transportate a crescut cu 3,1%, in timp ce parcursul marfurilor a scazut cu 10,3% fata de perioada similara a lui 2019.

Chiar daca legislatia UE privind transporturile rutiere de marfuri a trecut prin schimbari semnificative in tot acest interval de timp (Pachetul de mobilitate, legislatia post-Brexit, restrictiile de cirulatie determinate de pandemie), transporturile rutiere de marfuri raman un instrument important pentru schimburile comerciale ale Romaniei.

Firma Romsped Cargo de transport al marfurilor in Spania realizeaza expeditii rutiere pentru onorarea comenzilor in regim de grupaj, exclusive, agabaritice, dar si pentru transporturi personalizate. Toate acestea, in functie de cerintele si nevoile companiilor beneficiare.

Romsped Cargo asigura transport international de marfuri pe ruta Romania - Spania, pentru urmatoarele orase: Madrid, Barcelona, Sevilla, Bilbao, Valladolid, Toledo, Zaragoza, Tarragona, Burgos, Logrono, Salamanca, Oviedo, Malaga, Almeira, Cartagena, Murcia, Valencia, Pamplona, Vigo.

Romsped Cargo - Retea vasta de rute pentru schimburile cu partenerii comerciali ai Romaniei

Pe baza unei retele bine dezvoltate de transport international, compania Romsped Cargo mai asigura expedieri de marfa catre urmatoarele destinatii:

  • Elvetia: Geneva, Zurich, Berna, Lausanne, Sion, Luzern
  • Germania: Hamburg, München, Köln, Stuttgart, Bremen, Berlin, Nürnberg, Frankfurt, Hannover, Düsseldorf, Bonn, Leipzig, Cottbus, Magdeburg, Kiel, Saarbrücken, Böblingen, Ingolstadt, Wolfsburg
  • Franta: Paris, Toulouse, Bordeaux, Lyon, Rennes, Nantes, Le Mans, Le Havre, Rouen, Lille, Orleans, Clermont-Ferrand, Limoges, Montpellier, Pau, Monblanc, Perpignan, Mulhouse, Douai, Le Mans, Metz
  • Italia: Milano, Roma, Pescara, Siena, Ancona, Livorno, Genova, Bergamo, Venezia, Verona, Torino, Piacenza, Parma, Como
  • Cehia: Praga, Plzen, Melnik, Pardubice, Brno, Ceske Budejovice, Jihlava, Tabor,
  • Olanda: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Eindhoven
  • Belgia: Brussels, Brugge, Liege, Antwerp
  • Austria: Linz
  • Slovacia: Novo Mesto, Presov
  • Ungaria: Kecskemet,  Gyor

Sursa foto: shutterstock.com 

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea