Financiar

Operatorii GSM ar putea introduce tarifarea apelurilor primite

Nu este exclus ca intr-un viitor nu foarte indepartat sa fim facturati pentru fiecare apel primit pe telefonul mobil dintr-o alta retea. Comisia Europeana este gata sa permita operatorilor GSM sa aplice aceasta masura deja existenta in Statele Unite si in cateva tari asiatice.

In prezent, europenii platesc apelurile primite doar atunci cand se afla intr-o alta tara. Aceasta norma, cunoscuta sub numele de roaming, s-ar putea schimba, afirma comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding, care precizeaza ca piata s-a dezvoltat si regulile ei pot fi schimbate.

Mai mult, spune oficialul european, orice decizie in acest sens depinde de operatorii de servicii GSM. Daca acestia vor considera ca facturarea apelurilor primite ii poate interesa pe clienti si ii pot convinge pe consumatori ca e in avantajul lor, Comisia Europeana nu se va opune, si nici nu va constrange in vreun fel operatorii sa introduca o asemenea regula.

Tarifarea apelurilor primite poarta, peste ocean, numele de "bill and keep", adica "taxeaza si pastreaza" si vizeaza apelurile efectuate intre retele GSM diferite. Prin acest sistem, in loc sa-si factureze clientul, operatorul clientului sunat ii va cere operatorului celui care suna sa-i plateasca taxa pentru folosirea retelei GSM.

Mai simplu, daca un client al retelei X suna un abonat al retelei Y, primul va plati cat plateste pentru un apel in retea, iar diferenta va fi facturata de operatorul Y clientului sau.

Comisia Europeana doreste sa lanseze o dezbatere publica pe aceasta tema, cu scopul eliminarii, intr-un final, a uriaselor diferente de preturi la serviciile de telecomunicatii din statele UE .

In prezent, si Bruxelles-ul, si marii operatori de pe continent sunt sceptici ca europenii vor primi cu bratele deschise o astfel de initiativa.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea