Financiar

#negocieri #salariu

O noua runda de negocieri pentru majorarea salariului minim

Guvernul si sindicalistii au stat joi la masa negocierilor pentru majorarea salariului minim. In vreme ce sindicalistii cer o majorare a venitului cu 40 de lei, de la 1 iulie, Executivul spune ca o astfel de masura nu trebuie sa fie facuta sub presiune. La intalnire au participat si ministrul Economiei, Varujan Vosganian si ministrul Muncii, Paul Pacuraru.

Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a invitat la Palatul Victoria pe liderii principalelor confederatii sindicale pentru a discuta despre salariul minim pe economie. Acesta a declarat la finalul negocierilor de joi ca "Romania nu mai trebuie sa procedeze ca in trecut, gresit, cand prin cresteri de salarii necontrolate a intrat intr-o spirala inflationista de pe urma careia economia a avut de suferit si mai ales puterea de cumparare a cetatenilor."

Ultima hotarare de guvern emisa pentru reglementarea unei cresteri salariale , care prevedea majorarea salariului minim la 500 de lei, includea si o precizare privind posibilitatea cresterii venitului minim pana la 540 de lei de la 1 iulie. Aceasta majorare suplimentara se putea realiza insa doar in conditiile in care trei indicatori economici se mentineau la nivelul optim, si anume inflatia, productivitatea si cresterea economica. Or, Guvernul a spus deja ca nu poate majora salariul minim din cauza inflatiei.

Reprezentantii celor cinci federatii sindicale nationale au venit inca de dimineata in fata sediului Guvernului, in cea de-a doua zi consecutiva de proteste.

Ei cer Executivului sa se tina de promisiune si sa le acorde o majorare a salariului minim pe economie. In caz contrar, sindicalistii ameninta de saptamana viitoare cu o actiune de amploare, care sa blocheze practic traficul in Capitala.

Protestele sindicalistilor au inceput in urma cu o saptamana, dupa ce negocierile cu ministrul Muncii si ministrul de Finante au esuat. Sindicalistii cer majorarea salariului minim la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009.

Ei au pichetat si miercuri dimineata sediul Guvernului . La protest au participat membri ai Cartel Alfa , Blocului National Sindical si ai CNSLR Fratia.

Cele cinci confederatii nationale au organizat un calendar de proteste de trei zile pentru a cere o noua majorare salariala.

"In situatia in care 3 zile dupa aceste actiuni de protest nu vom avea rezultate concludente, emiterea hotararii de guvern cu consacrarea cifrei de 600 de lei pe urmatoarea perioada, atunci vom continua protestele noastre cu mitinguri in Capitala si in toate resedintele de judet", a declarat presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu .

Concomitent cu actiunea sindicalistilor din Capitala, aproape 70 de persoane, membre ale mai multor sindicate afiliate CNS "Cartel Alfa" filiala Dolj, au pichetat, miercuri, Prefectura Dolj, cerand Guvernului sa-si onoreze promisiunile privind majorarea salariului minim.

Sindicalistii au avut o intalnire cu oficiali din cadrul Ministerului Muncii, incheiata insa fara niciun rezultat. Joi, acestia s-au intalnit cu premierul, ca sa negocieze cresterea salariului minim la 600 lei si ca sa hotarasca masurile ce urmeaza sa fie luate pentru compensarea scumpirii alimentelor si energiei.

Totodata, sindicalistii vor sa-i propuna premierului modificarea Legii Contractelor Colective de Munca, astfel incat intr-o fabrica sa nu mai existe decat cel mult doua sindicate si a Legii Conflictelor de Munca pentru a usura procesul de declansare a grevelor generale.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea