Financiar

#clauza #fmi #guvern #banci #credite #neperformant

O clauza secreta din acordul cu FMI ar obliga Guvernul sa preia creditele neperformante ale bancilor

Acordul incheiat intre Romania si Fondul Monetar International ar putea avea o clauza secreta potrivit careia creditele neperformante ale bancilor ar urma sa fie preluate de catre stat, scrie Capital. Actiuni similare au fost intreprinse de catre unele guverne occidentale, care au preluat asa-numitele active toxice ale bancilor.

Practic, pentru a-i ajuta atat pe debitori , cat si pe banci, statul va prelua creditele pe care datornicii nu le mai pot restitui si va incerca sa le recupereze. Cum rata de recuperare va fi in cel mai bun caz de 25%, acest lucru inseamna ca 75% dintre restantele transferate la AVAB (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare) vor reprezenta pierderi care vor fi acoperite de stat, adica de noi toti, explica HotNews.

Procedand astfel, pierderile generate de iresponsabilitatea atat a unora dintre romani cat si a bancilor (care in goana lor dupa cota de piata au creditat pe toata lumea) vor fi platite fie de cei care nu au credite, fie de cei care sa straduiesc sa isi achite ratele in fiecare luna.

Gratie masurilor prudentiale luate de-a lungul timpului de catre Banca Nationala, bancile din Romania sunt la adapost de efectul activelor toxice, adica diverse instrumente financiare care in cele din urma au adus pierderi uriase in locul profitului scontat.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea