Financiar

#insolventa #faliment #firme

Numarul dosarelor de insolventa, cu jumatate mai mare in primele doua luni din 2010

 

Aproximativ 4.200 de dosare de insolventa au fost deschise in primele doua luni ale acestui an, in crestere cu 50% fata de aceeasi perioada din 2009, a spus miercuri presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania ( UNPIR ), Arin Stanescu.

In ianuarie-februarie 2009 au fost deschise circa 2.800 de dosare, iar la nivelul intregului an numarul acestora a ajuns la circa 32.000, apropiindu-se de nivelul din Germania si Franta, a mai spus Stanescu.

"In 2009, masa credala totala a fost de peste 2,5 miliarde euro, din care in primul semestru al anului trecut au putut fi recuperate creante de euro , iar in al doilea, alte 50 milioane. Un sfert din aceste dosare au fost deschise la cererea debitorilor, ceea ce da incredere pentru o reorganizare reusita a societatilor", a precizat Stanescu.

La randul sau, Avocatul Greorghe Piperea a precizat ca, din 100 de societati aflate in insolventa, 98% sunt in faliment si doar 2% in procedura de reorganizare.

Din cele 98%, o parte sunt societati fantoma, "care nici nu ar fi trebuit sa existe", a mai spus Piperea.

Rata de recuperare a creantelor a fost mai mica de 12% in Romania, in timp ce la nivelul Uniunii Europene (UE) aceasta a fost de circa 20%.

Creditorii pot pierde foarte mult daca incearca sa valorifice bunurile dobandite de la debitori in perioada crizei, a precizat Piperea.

"Pentru a tine un activ mai mult de un an, cat este reglementat, bancile pot crea societati speciale (Special Purpose Vehicle - SPV), al caror unic obiectiv este de a tine activele pe perioada de timp necesara calmarii pietelor.

Aproape toate bancile si-au creat asemenea SPV-uri pentru a tine creditele neperformante si a scapa astfel de provizioane ", a mai spus Piperea. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea