Financiar

#misu negritoiu #ing #romania #fmi

Negritoiu, ING: Romania nu isi va rezolva problemele fara FMI

Romania nu isi poate rezolva problemele fara existenta unor ancore externe, cum este FMI, intrucat are o capacitate de guvernare modesta si greseste cand isi foloseste resursele prin aparatul propriu, a declarat , directorul general al ING Bank Romania, potrivit Mediafax.

El nu crede ca se va rupe acordul cu FMI si ca avem in continuare nevoie de acesta, in contextul in care, de-a lungul timpului, derapajele au inceput atunci cand Romania nu a avut acord cu institutia financiara internationala.

"Trebuie sa recunoastem - eu vorbesc din afara sistemului de guvernare, dar am fost si in sistemul de guvernare -, Romania are o capacitate de guvernare modesta, daca nu chiar slaba.

In consecinta, capacitatea de guvernare trebuie ramforsata periodic de niste ancore externe, de cineva care este mai putin emotiv si care se gandeste la lucrurile care trebuie facute. Vedeti Uniunea Europeana, vedeti FMI", a spus seful ING Bank Romania, invitat la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de ProTV.

El a aratat ca romanii trebuie sa accepte aceasta situatie, la fel cum sunt de acord cu ei insisi, cu clasa politica , modul de guvernare si democratia locala. "Romania nu isi va rezolva problemele in afara acestor ancore.

Pana si introducerea euro este o ancora, pentru ca atunci cand noi am avut posibilitatea sa folosim resursele proprii, locale, prin aparatul propriu, am dat gres.

Am dat gres cand nu am folosit resursele de politica monetara pe care la aveam in comparatie cu sistemele rigide de euro sau consiliul monetar, am dat gres cand am crescut cheltuielile bugetare si cand nu trebuia sa o facem", a spus .

Si economistul-sef al BNR, Valentin Lazea , invitat la aceeasi emisiune, a fost de acord cu faptul ca intotdeauna Romania a avut nevoie de o ancora externa, asa cum sunt institutiile externe. "Cat timp ancora externa a fost aderarea la UE, clasa politica s-a comportat responsabil fie ca a vrut, fie ca nu a vrut sa faca acest lucru.

In plus, era si acordul cu FMI", a spus Lazea. El a aratat ca aderarea la zona euro ar fi trebuit sa fie din prima zi dupa ce am intrat in Uniunea Europeana, de la 1 ianuarie 2007, proiectul national prioritar caruia toate celelalte sa i se supuna.

"Din diverse motive s-a considerat ca Romania intai trebuie sa faca cheltuieli bugetare mari, sa-si dezvolte infrastructura, sa se dezvolte, sa creasca, etc. etc. si dupa aia sa se gandeasca la euro", a spus Lazea.

El a aratat ca din 2011 bugetele tuturor statelor membre ale UE vor fi analizate de catre Comisia Europeana, care va face recomandari daca vede ca planurile nu sunt suficient de conservatoare sau ambitioase.

"Si cu aceste ancore, Consiliul European pe de o parte, FMI pe de alta parte, posibil adoptarea euro, daca intr-adevar ne hotaram cu totii ca o vrem, este posibil ca si clasa politica pe care o avem sa se comporte responsabil, dupa cum s-a demonstrat ca aceeasi clasa politica, cu aceiasi oameni, s-a comportat responsabil inainte de intrarea in UE", a concluzionat Lazea.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Vehiculele electrice vor reduce poluarea cu peste 20%

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expert Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Criteriile de alegere a unui laptop

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare