Financiar

Mugur Isarescu: criza mondiala ajuta Romania

Clientii imprumutati au o capacitate de rambursare redusa la jumatate fata de cea din anul 2001. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a aratat, ieri, ca gradul de solvabilitate in sistemul bancar a scazut de la 28% in 2001 la 12% in 2007.

Indicatorul care arata capacitatea de rambursare a clientilor imprumutati in sistemul bancar – gradul de solvabilitate – a scazut de la 28,2% in 2001 la 20,6% in 2004, dupa care si-a revenit usor in urmatorii doi ani. In perioada 2006-2007, insa, solvabilitatea si-a continuat scaderea, pierzand mai mult de cinci puncte procentuale.

Asa se explica, potrivit guvernatorului Bancii Nationale, faptul ca agentiile de rating isi exprima ingrijorarea in legatura cu Romania. „Avem corectii dure si va trebui sa evitam aterizarea fortata, sa nu izbim avionul", a explicat Isarescu, in cadrul Forumului Financiar al Europei de Sud-Est, care se desfasoara in aceste zile la Bucuresti.

Romania ar putea sa aiba mai mult de castigat decat de pierdut din criza financiara internationala , in conditiile in care aceasta ar contribui la temperarea ritmului de crestere a creditarii si la restrangerea deficitului de cont curent, a mai spus Mugur Isarescu.

„In cazul in care criza persista, riscul ar fi sa se tempereze prea mult cresterea economica, insa, din ce am vazut pana acum, nu sunt semne de incetinire". Guvernatorul a precizat ca principalul factor pe care il urmareste este calitatea portofoliului bancilor, care au fost tentate pana in prezent sa dea mai usor credite, avand in vedere excesul de lichiditate. Insa cresterea economica a fost stimulata mai mult de majorarea cererii decat de avansul productivitatii.

Pericol de supraincalzire a economiei

Cresterea economica din primul trimestru pare a fi peste avansul potential al PIB-ului si, din acest motiv, pericolul supraincalzirii este real, a aratat, la randul sau, viceguvernatorul BNR Eugen Dijmarescu .

„Trebuie sa asteptam si datele despre produsul intern brut (PIB) din al doilea si al treilea trimestru, ca sa vedem daca aceasta crestere a fost sustinuta si de investitii, nu doar de consum", a explicat Dijmarescu. El a mai spus ca, in conditiile in care pericolul supraincalzirii economiei se dovedeste real, sansele unei reduceri a ratei dobanzii de politica monetara pana la sfarsitul anului se diminueaza semnificativ.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea