Financiar

#asigurare #somaj #ajutor #legislatie #codul muncii

Modificari binevenite ale legislatiei privind somajul

Prin HG 449/2009, intrata in vigoare la 30 aprilie 2009, se aduc o serie de completari si modificari la normele privind asigurarile de somaj. Una din modificari permite de acum inainte ca persoanele a caror contract inceteaza pe parcursul sau la sfarsitul periaodei de proba sa poata solicita indemnizatia de somaj. In anul 2005 s-a adus o modificare importanta a Codului muncii, care permitea angajatorilor sau angajatilor sa inceteze relatia de munca in baza unei simple notificari.

Mai exact este vorba de prevederile art.31 din Codul muncii care prevede urmatoarele:

"Art. 31. - (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
   (2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
   (3) In cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile lucratoare.
   (4) Absolventii institutiilor de invatamant se incadreaza, la debutul lor in profesie, pe baza unei perioade de proba de cel mult 6 luni.
   (41) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti.
   (5) Pe durata perioadei de proba salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii , in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca ".
In notificarea prevazuta de lege se trece doar temeiul de drept al incetarii, nefiind obligatoriu sa se mentioneze si temeiul de fapt, adica motivul real al incetarii contractului de munca. Din aceasta cauza nu se poate stabili, doar in baza acestui document, daca incetarea contractului de munca s-a facut pentru motive care tin de persoana salariatului sau nu.

Pe de alta parte, Legea 76/2002 prevede ca doar persoanele ale caror contracte de munca au incetat din motive neimputabile lor (a se vedea art.17 din lege) au dreptul la .

Normele de aplicare a legii detaliaza aceasta prevedere si enumera care sunt temeiurile de drept care pot sta la baza incetarii contractului de munca si care permit salariatului sa solicite indemnizatie de somaj . Ultima modificare a listei a fost in 2004, deci anterior momentului in care se adauga alin.41 la art.31 din Codul muncii.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea