Financiar

MEF a publicat proiectul Strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale

Ministerul Economiei si Finantelor a publicat astazi pe site-ul institutiei proiectul Strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale pe urmatorii doi ani.

Unul dintre principalele obiective ale strategiei este cresterea controlata a datoriei publice guvernamentale, astfel incat nivelul acesteia sa se mentina in limita prevazuta prin Tratatul de la Maastricht.

Ministerul Economiei si Finantelor intentioneaza pentru prima data sa stabileasca obiectivele privind datoria guvernamentala. Institutia si-a publicat intentiile in proiectul Strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale pe 2008-2010.

Principalele tinte privesc cresterea controlata a datoriei publice guvernamentale, dezvoltarea pietei titlurilor de stat si reducerea costurilor cu datoria publica guvernamentala, in conditiile limitarii riscurilor de piata si a celui bugetar, cauzat de acordarea de garantii de stat si de subimprumuturi.

Ministerul Economiei si Finantelor are in vedere si cresterea ponderii datoriei guvernamentale denominate in lei si in euro.

Potrivit proiectului, Finantele se vor orienta spre distribuirea cat mai uniforma a serviciului datoriei publice, precum si spre recuperarea sumelor platite de minister in contul garantiilor sau subimprumuturilor. Instrumentele de datorie publica guvernamentala vor fi titlurile de stat emise pe piata interna si pe pietele internationale de capital. Strategia va fi transmisa spre consultare BNR. Va urma apoi consultarea publica, iar ulterior va fi inaintata Guvernului sub forma de memorandum spre aprobare si Parlamentului spre informare.

Potrivit Tratatului de la Maastricht, pentru ca Romania sa poata adopta euro, datoria publica trebuie sa se mentina sub 60% din Produsul intern Brut. In 2007, potrivit Eurostat, datoria publica a Romaniei a fost de 13% din PIB.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea