Financiar

#plan de criza #buget 2009 #emil boc

Lupta pentru buget incepe saptamana viitoare

Desi bugetul ar trebuie sa fie aprobat joi, o parte din planul de criza, ce cuprinde 67 de masuri, ar putea sa nu fie inclusa.

Daca vor fi introduse in bugetul pe 2009, vor produce o gaura de 34 de miliarde de lei, echivalenta cu 5,9 procente din produsul intern brut, potrivit Evenimentul Zilei. In acelasi timp, veniturile pe care aceste masuri le-ar aduce statului sunt de 5,9 miliarde de lei, sau 1% din PIB. Saptamana viitoare, lupta se va da pentru banii publici, sunt de parere analistii.

Sindicatele nu vor sa renunte la majorarile salariale programate, in timp ce patronatele vor aplicarea unui numar cat mai mare de ajutoare, scutiri de taxe si subventii pentru sprijinirea firmelor pe timpul crizei. Pe de alta parte, tinta Ministerului Finantelor este sa mentina deficitul de bugetar la 2%.

Potrivit presedintelui UGIR-1903, Cezar Coraci, planul de masuri anti criza ar avea un impact bugetar de aproximativ 3,84% din PIB, iar solutiile propuse de oamenii de afaceri si sindicate ar costa circa 27 de miliarde de lei, adica 6,87% din PIB. "Am obtinut ca planul anticriza sa fie adoptat imediat. Sa fie o parte a bugetului, dar sa fie adoptat imediat, probabil printr-o ordonanta de urgenta, sa nu asteptam inca o luna-o luna jumate dezbaterile parlamentare, pentru ca nu e timp", a declarat el.

Emil Boc a precizat ca se va face o analiza in detaliu a fiecarei propuneri si se va incerca introducerea acestora in planul de criza. Potrivit spuselor sale, 20% din banii de la buget vor fi acordati pentru investitii in infrastructura de drumuri si autostrazi, de mediu, educatie, sanatate si agricultura. Discutiile nu au inclus insa majorarile de 50% pentru profesori, promise de alianta PSD si PD-L in timpul campaniei electorale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea