Financiar

#ucraina gaze duminica #ucraina gaze rusia #gaz rusesc europa

Livarile de gaz rusesc catre Europa ar putea fi reluate duminica

Livrarile de gaz rusesc care trece prin Ucraina pentru a ajunge in Europa "pot fi reluate duminica", dupa ce Kievul a semnat un protocol de acord in acest sens, a declarat ministrul ceh al industriei si comertului, Martin Riman, care a negociat in numele UE.

"Livarile de gaz se pot relua duminica, daca toata lumea isi face treaba 100%", a declarat Riman la incheierea convorbirilor dintre premierul ceh , Mirek Topolanek , si omologul sau ucrainean, Iulia Timosenko , informeaza AFP.

Ucraina a semnat acordul care permite reluarea tranzitului gazului rusesc catre Europa, a anuntat in noaptea de sambata spre duminica premierul ucrainean Iulia Timosenko, dupa intrevederea cu omologul ceh Mirek Topolanek, a carui tara se afla la conducerea UE. "Astazi am semnat protocolul", a declarat Timosenko dupa intalnirea cu Topolanek. Europa este nerabdatoare sa vada reluarea livrarilor de gaz rusesc prin Ucraina, a caror sistare afecteaza dur cateva tari foarte dependente de importurile de gaz din Rusia.

Rusia si UE au semnat sambata un acord referitor la controlul tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina, sporind presiunea asupra Kievului pentru a se alinia la randul sau acestui document care ar deschide calea pentru reluarea livrarilor Rusei catre Europa, intrerupte de patru zile din cauza diferendului dintre Moscova si Kiev. Acest acord a fost semnat cu ocazia vizitei pe care Topolanek i-a facut-o sambata omologului sau rus, Vladimir Putin.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea