Financiar

Leul bate euro la depozite

Din doua rele, economisirea bancara in lei pare a fi raul cel mai mic in conditiile in care BNR a majorat cu 2,5% dobinda de politica monetara.

Fara a avea inca valente investitionale reale, depozitul in lei este in aceasta perioada tulbure o varianta interesanta pentru valorificarea economiilor. Cel putin mai interesanta decit varianta in euro. Majoritatea dobinzilor practicate de banci sint acum real pozitive, adica peste nivelul inflatiei, cu precizarea ca, la o analiza mai atenta a taxelor si comisioanelor, vom constata ca in suficiente cazuri un depozit bancar inseamna pierderi reale.

Totusi, pentru urmatoarea perioada de sase luni, in care se estimeaza ca inflatia ar urma sa scada, un depozit constituit la dobinzile actuale ar putea fi o varianta cistigatoare daca este deschis in lei. Chiar si scazind deprecierea leului , care in ultima vreme a fost destul de mica, depozitul in lei ramine mai avantajos.

Dobinzile practicate de banci variaza intre 3,75 si 9,5% in functie de nevoia de moneda nationala pe care o resimte fiecare institutie de credit in parte. Media dobinzilor se situeaza undeva in apropierea valorii de 8%.

La un depozit de 10.000 de lei cistigam cel mai mult daca alegem Libra Bank, unde, dupa sase luni, suma adaugata va fi de 475 de lei. La Piraeus, dobinda este de 9%, iar suma cistigata, de 450 de lei. La Banca Transilvania voi avea in plus 425 de lei, la Bancpost 412 lei, iar la Alpha Bank si BCR 400 de lei.

Un depozit in moneda europeana de 2.680 de euro sau echivalentul a 10.000 de lei, tot pe sase luni, aduce cistiguri sensibil mai mici decit in cazul variantei in moneda nationala. In cel mai bun caz, cistigul dupa sase luni este la jumatatea celui obtinut la varianta in lei.

Cu alte cuvinte, la Banca Transilvania, unde este cea mai buna dobinda, dupa sase luni vom avea in plus 249 de lei fata de 475 de lei cit era cea mai buna varianta in lei. In cazul Raiffeisen, de exemplu, cistigurile la un depozit pe sase luni ajung la putin peste 100 de lei. La BCR, dupa sase luni veti avea in plus aproximativ 150 de lei.

Marele avantaj al depozitului in moneda europeana este acela ca nu este expus inflatiei, ba chiar mai mult, devine cu atit mai atragator cu cit leul se devalorizeaza. Marele dezavantaj este dobinda redusa.

Totusi, chiar luind in calcul un scenariu imposibil, adica leul sa piarda 50% fata de euro, depozitul in moneda nationala tot ramine mai avantajos. La actualele diferente de randament, nici macar un euro de peste 5 lei nu erodeaza avantajul cert al monedei nationale.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea