Financiar

#fondul monetar international #criza economica #evolutia cursului valutar

Leul are nevoie de un proiect de buget credibil

Deprecierea leului , ajunsa la un nivel istoric fata de euro, ar putea continua, in conditiile in care Guvernul nu vine cu un proiect de buget plauzibil.

De asemenea, un acord cu FMI sau BCE este din ce in ce mai important pentru restabilirea increderii in politicile economice aplicate in Romania. Printre principalele efecte negative ale deprecierii leului se disting cresterea ratelor la imprumuturile in valuta, a preturilor pentru bunurile importate si scumpirea serviciilor care au costuri calculate in valuta, precum cele de telecomunicatii.

In 2008, leul s-a depreciat cu 10,35% fata de anul anterior, pana la un curs mediu de 3,6827 lei/euro. Efectul este dramatic pentru persoanele sau firmele care au contractat credite in vara lui 2007, cand leul s-a apreciat pana la un varf de aproximativ 3,1 lei/euro. Pentru banci, deprecierea leului accelereaza deteriorarea portofoliilor de credite in valuta si duce la constituirea de provizioane de risc mai mari, care macina profitul, mai ales in cazul bancilor mici.

Exportatorii, care in conditii normale, de avant economic, ar fi fost favorizati de intarirea euro, nu au niciun beneficiu in conditiile de fata, deoarece exporturile au intrat in recesiune in luna noiembrie a anului trecut, iar prognozele sunt de adancire brutala a scaderilor pe acest segment in urmatoarele luni. Singurii care pot castiga din intarirea euro sunt speculatorii din piata valutara , in cazul in care anticipeaza corect un eventual nivel maxim al cursului de schimb. "Anuntul ca deficitul bugetar a depasit 5% din produsul intern brut (PIB) anul trecut, calculat dupa standarde europene, a venit ca un soc, in conditiile in care, cu cateva luni inainte, se vorbea de maximum 3,5% din PIB", a declarat, pentru NewsIn, directorul de cercetare in cadrul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Laurian Lungu ( foto ). El considera ca, in acest context, s-a format "o tendinta de a fugi catre euro, iar in conditiile in care cererea de valuta este foarte mare, si eventualele interventii ale BNR pentru a sustine leul ar avea un efect limitat".

Lungu a adaugat ca, in plus, cererea de valuta este alimentata si de reorientarea populatiei dinspre economisirea in lei catre acumularea in euro, pe fondul asteptarilor ca deprecierea monedei nationale va continua. El crede ca un acord FMI ar aduce mai multa credibilitate Romaniei pe plan extern. O delegatie a FMI va veni in Romania, in a doua parte a acestei luni, dar reprezentantii institutiei sustin ca intalnirile cu autoritatile romane sunt "de rutina", iar un eventual pas catre discutarea unui acord trebuie facut de Guvern.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea