Financiar

#faliment personal #credit #datorie

Legea falimentului iti poate sterge un sfert din datorii

Proiectul "Legii falimentului" a ajuns in Parlament. Romania si Bulgaria sunt ultimele tari din UE care nu au o legislatie in ceea ce priveste falimentul personal, care protejeaza datornicii de creditori .

Conform actului normativ, instanta va stabili daca datornicul este in insoventa scuzabila sau faliment fraudulos. Procedura trebuie finalizata in cinci luni, timp in care persoana fizica care a solicitat falimentul nu are access la nici o operatiuni care presupune creditata (cumparaturi in rate, leasing, etc.)

Oamenii de afaceri sustin legea in timp ce bancherii se opun, deoarece scutirea de 25% din datorie va fi suportata de banci.

"O reglementare a insolventei persoanelor fizice este imperios necesara. Desi bancherii nu sunt de acord, persoanele fizice supraindatorate nu au niciun fel de protectie. Romania este obligata, potrivit directivelor europene, sa reglementeze falimentul personal. Desi, in lipsa unei reglementari in legislatia nationala, se va putea cere protectie in instanta pentru o persoana fizica pornind de la directiva europeana", a declarat Gheorghe Piperea , managing partner la Piperea&Asociatii, in cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar pe tema "Cum te poate proteja insolventa de creditori".

Falimentul personal are ca scop principal protejarea persoanelor disponibilizate sau ale caror venituri au scazut dramatic, care au contractat credite pe care nu si le mai pot permite. In cazul unui faliment fraudulos, datornicul nu va mai putea contracta un imprumut bancar timp de cinci-sapte ani.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea