Financiar

#legea falimentuluiu personal #datorii romani

Legea care ii salveaza pe romanii datornici, in vigoare cu doua luni mai devreme

Legea falimentului personal va intra in vigoare mai devreme, mai exact la 31 octombrie, si nu in 31 decembrie, asa cum hotarase Guvernul. Astazi, Camera Deputatilor a adoptat actul normativ de aprobare a OUG pentru prorogarea termenului de intrare in vigoare a legii privind procedura insolventei persoanelor fizice.

Proiectul a fost adoptat cu 198 de voturi „pentru”. Camera este for decizional, astfel ca proiectul urmeaza sa fie trimis spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis.

Potrivit proiectului, românii care au datorii vor avea posibilitatea sa-si declare falimentul personal. Acestia vor beneficia de doua proceduri: una administrativa, care prevede ca, in fata unei comisii de insolventa, isi vor putea face un plan de reesalonare a datoriilor pe 5 ani, si o procedura de lichidare in fata instantelor de judecata.

Legea se adreseaza persoanelor fizice de buna-credinta, ale caror datorii rezulta dintr-o activitate ce are ca scop satisfacerea unei nevoi personale, cum ar fi restantele la furnizorii de utilitati, intarzieri la achitarea ratelor bancare contractate pentru achizitia unui serviciu sau produs personal etc., si nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit.

 

„Este o gura de oxigen pentru cei aflati în necaz. Aceasta lege exista peste tot în lume si ar face bine sa se aplice si la noi. Persoana respectiva face voluntar o cerere si o depune la Comisia de Insolventa Regionala. Din acel moment orice se suspenda orice executare silita si nici o alta executare silita nu mai poate fi începuta si nici nu se mai calculeaza dobânzi sau alte penalitati”, a declarat pentru Libertatea, deputatul Ana Birchall.

 

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea