Financiar

Lactate romanesti cu lapte nemtesc

Calitatea scazuta si pretul ridicat al laptelui romanesc determina procesatorii sa cumpere lapte din Europa.

In Romania, cea mai mare parte a laptelui de pe piata nu este conform standardelor europene si, in consecinta, procesatorii se vad nevoiti sa cumpere materie prima din alte tari. „Nici jumatate din laptele produs in tara si folosit in industria procesatoare nu este de calitate corespunzatoare. De aceea fabricile mari, mai ales cele care au si linii speciale pentru produsele realizate din lapte conform, prefera sa achizitioneze din strainatate.

Astfel, dintre cele 1,1 milioane de tone de lapte procesat anual in unitatile din Romania, aproximativ 15% este adus din alte tari europene“, a spus Valentin Blanaru, directorul executiv al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).

El a explicat ca sunt procesatori care aduc lapte conform pentru a putea exporta apoi produse lactate pe piata comuna. „Pentru a folosi linia speciala la capacitate maxima au nevoie de o cantitate suficient de mare de lapte de calitate superioara“, a aratat Blanaru.

Procesatorii spun ca prefera sa cumpere lapte din strainatate decat sa caute in tara diferite surse de materie prima, intrucat sunt putine ferme mari care pot aproviziona cu o cantitate destul de mare in scurt timp.

„Este o mare problema legata de achizitionarea laptelui de calitate din tara, mai ales ca se vand cantitati mici, in conditiile in care fabricile au nevoie de suficienta materie prima pentru a procesa la capacitate maxima. Daca din tara poti lua 100.000 de litri/zi, din strainatate poti achizitiona foarte usor un milion de litri la un singur transport. De aceea este de preferat sa cumperi din afara“, a spus Tudor Comaniciu, directorul general al firmei Delaco.

Nu doar cantitatea redusa si calitatea slaba a laptelui romanesc ii determi-na pe procesatori sa cumpere din alte tari, ci si preturile. „Importam lapte din tari precum Germania, Polonia, Ungaria la preturi mai mici decat cele care pot fi obtinute in tara.

Daca un litru de lapte adus din Germania ajunge la 27-29 de eurocenti, cu tot cu pretul transportului, din Romania il achizitionezi cu 33-37 de eurocenti. Asa ca este mai avantajos sa aduci din strainatate, mai ales ca esti sigur de calitate, dar si de o cantitate suficienta“, a spus Blanaru.

Chiar si procesatorii care nu au cumparat inca de pe piata europeana, fiind mai traditionalisti si preferand laptele romanesc, nu exclud posibilitatea de a se indrepta spre materia prima din Ungaria sau din Polonia. „Daca vom avea nevoie de lapte, vom lua si noi, mai ales ca laptele adus din Ungaria este mai ieftin decat unul adus din tara, din alt judet“, a spus Ioan Balan, directorul Covalact .

Probleme mai mari vor aparea dupa ce expira derogarea acordata de Comisia Europeana prin care se permite utilizarea laptelui neconform in producerea de lactate . Pana la finalul anului viitor, fabricile romanesti mai pot utiliza lapte de calitate slaba cu conditia sa vanda produsele doar pe piata autohtona.

Daca vor sa se extinda pe piata europeana, trebuie sa aiba linii speciale de procesare doar pentru laptele conform. Insa, din 2010, nici macar pe piata romaneasca nu se vor mai accepta lactate produse din lapte neconform.

„Vom avea probleme si mai mari cu achizitia de lapte de calitate daca nu se vor dezvolta suficiente ferme care sa poata livra lapte conform si in cantitati importante. Producatorii mici vor disparea sau vor folosi laptele doar pentru autoconsum“, a mai spus Blanaru.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea