Financiar

#viktor iuscenko #gaz ucraina europa #ucraina rusia gaze

Iuscenko le promite europenilor ca nu raman fara gaz

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a dat din nou asigurari miercuri ca tara sa garanteaza securitatea tranzitului gazului rus pe teritoriul sau catre Europa.

"Ucraina garanteaza tranzitul neintrerupt al hidrocarburilor, inclusiv al gazului rus, spre Europa", a declarat Iuscenko intr-o intalnire cu ambasadorii tarilor membre G7 si cu reprezentantul Comisiei Europene, potrivit serviciului de presa al Presedintiei citat de AFP.

Iuscenko si-a exprimat de asemenea speranta ca un acord asupra livrarilor de gaz rus Ucrainei sa fie "semnat curand" intre Gazprom si compania ucraineana Naftogaz , care desfasoara in prezent negocieri dificile in acest sens.

"Obiectivul nostru este de a gasi un mecanism comun cu partea rusa pentru trecerea la preturile de piata, nu numai in ceea ce priveste pretul gazului, dar si al tranzitului", a subliniat seful statului.

Ucraina plateste in prezent 179,8 dolari pentru mia de metri cubi de gaze, un tarif mult mai mic decat aplicat in cazul consumatorilor europeni.

Gazprom a amenintat ca va mari drastic pretul si va suspenda livrarile catre Kiev din 1 ianuarie, daca Ucraina nu isi achita datoria pentru gazul deja cumparat. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea