Financiar

#isarescu #stat social #tehnocrati

Isarescu: Trebuie sa decidem daca vrem un stat social

Romania este la un punct de cotitura si trebuie sa decida daca vrea un stat social , cu interventii in economie, ceea ce obliga la venituri mai mari, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu , sugerand ca in acest caz trebuie majorate taxele, scrie Mediafax.

"Trebuie sa optam pentru un model, acesta nu este un model. (...) Suntem la un punct de cotitura si trebuie sa luam o decizie. Sunt ingrijorat de calitatea dezbaterii publice, care merge cu insistenta pe un stat social cu venituri mici . Asa ceva nu exista nicaieri in lume", a spus Isarescu.

Intrebat daca, personal, are o optiune, el a raspuns ca nu inclina foarte mult catre un stat social si in niciun caz pentru un stat dezechilibrat.

Isarescu a spus ca isi mentine pozitia exprimata recent fata de problema taxelor. Guvernatorul a declarat la finele lunii aprilie ca majorarea taxelor ar inrautati situatia economiei, care se afla inca in recesiune, solutia pentru reducerea deficitului fiind diminuarea cheltuielilor sociale si curente si alocarea de bani pentru investitii.

Oficialul este de parere ca cea mai buna alegere a autoritatilor ar fi sa urmeze intocmai reformele convenite cu FMI.

Isarescu: Nu cred intr-un guvern de tehnocrati

Guvernatorul BNR respinge ideea unui guvern de tehnocrati, argumentand ca in momente de criza deciziile executive trebuie asumate politic.

"Nu cred intr-un guvern de tehnocrati. Deciziile trebuie asumate politic de catre oamenii care au mers in fata romanilor si au castigat voturile", a raspuns Isarescu, intrebat daca ar fi oportuna instalarea unui guvern de tehnocrati in aceasta situatie de criza.

Isarescu: Revenirea unei economii unde ajustarea sectorului public nu s-a terminat nu este de dorit

Revenirea unei economii, in care ajustarea sectorului public nu s-a terminat, nu este de dorit, iar cresterea nu este sanatoasa daca nu se rezolva dezechilibrele majore, mai crede Mugur Isarescu.

"Doua obiective ale acordului au fost atinse, al treilea nu. O revenire cu o economie in care ajustarea nu s-a terminat nu este de dorit. De aceea nu vreau sa intru in aceasta dezbatere, daca vom avea crestere economica. Nu are relevanta atata vreme cat sectorul public nu se ajusteaza. Trebuie rezolvate dezechilibrele majore, altfel cresterea nu este sanatoasa", a spus Isarescu.

El a precizat ca acordul semnat cu FMI si-a atins partial scopul intucat s-a evitat ceea ce considera criza, respectiv leul nu s-a depreciat si Romania nu a intrat in incetare de plati a salariilor.

Guvernatorul a adaugat ca se intra intr-un cerc vicios in conditiile in care veniturile publice sunt mai mici pe masura ce economia ramane "intr-un fel de cvasi-stagnare" sau reluare a cresterii economice extrem de inceata.

In ceea ce priveste deficitul extern, oficialul BNR a precizat ca acesta s-a corectat, dar problema a ramas in distributia ajustarii, realizata numai pe partea privata, in conditiile in care sectorul guvernamental si-a marit deficitul.

"Suntem in acea faza in care corectia trebuie transmisa sectorului guvernamental", a spus el.

Totodata, Isarescu a aratat ca Romania a optat pentru o reducere pe partea cheltuielilor, dar ca aceste masuri intampina o rezistenta politica puternica.

El a mentionat ca acest diagnostic, privind rezistenta politica puternica la taierea cheltuielilor, a fost pus de agentia de rating Moody's, si este "solid si stigmatizant".

Pe de alta parte, guvernatorul a mentionat ca modelul de crestere economica al BNR lucreaza cu date in jurul a 0%, cu scenarii atat pe partea pozitiva, cat si pe cea negativa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea