Financiar

Isarescu: "Nu putem sa asiguram stabilitatea cursului"

Romanii se uita la curs ca la butelie , desi n-au in buzunare nici euro, nici dolari, dar asigurarea unui curs stabil este o misiune imposibila , iar BNR nu-si propune asa ceva, spune guvernatorul.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a explicat ieri, la un seminar organizat de „Saptamina Financiara“ si ASE, de ce banca centrala a optat pentru tintirea inflatiei in pofida faptului ca evolutia cursului de schimb pare mult mai importanta pentru societate. „N-avem o piata a rosiilor, una a griului, in schimb avem piata valutara“, a spus seful BNR.

Guvernatorul BNR a aratat ca evolutia cursului de schimb este extrem de vizibila in Romania , romanii se uita la curs ca la butelie de parca ar avea in buzunare numai dolari si euro. Si din acest motiv, dar si pentru ca in conditiile unui leu deplin convertibil si al turbulentelor internationale „piata valutara din Romania este un mizilic“ pentru marii investitori, BNR nu a optat pentru un regim de tintire a inflatiei ca la carte, care presupune un regim de flotare libera a cursului de schimb. Publicitate

„Nu ne-am propus si nu ne propunem asigurarea stabilitatii cursului din simplul motiv ca nu putem“, a spus Isarescu.

Oficialul bancii centrale a spus insa ca Banca Nationala a Romaniei a avut in vedere si a luat masuri pentru temperarea volatilitatii cursului de schimb, in ciuda variatiilor semnificative de anul trecut, care ar fi putut fi insa mult mai ample. „Am temperat aceasta volatilitate cit am putut. Dovada peremptorie ca am incercat sa temperam volatilitatea o gasiti in rapoartele marilor jucatori internationali, care indicau niveluri de curs mult mai largi“, a spus Isarescu.

El a amintit ca rapoartele internationale indicau niveluri de curs in extreme, de la 2,7-2,9 lei pentru un euro, la 4-4,2 lei, niveluri care ar fi putut fi si atinse sub influenta „efectului de turma“ care se manifesta pe pietele financiare de capital. „Am utilizat instrumente mai complexe in afara dobinzii“ (de politica monetara - n.n.), a spus guvernatorul, care a reiterat ca BNR nu a anuntat un regim de flotare libera a cursului de schimb (free-floatting), ci unul de flotare controlata a acestuia.

Banca Nationala nu isi face iluzii ca, in anul electoral 2008, politicile fiscale si de venituri vor sustine prea mult politica monetara si considera ca, in aceste conditii, revenirea inflatiei pe un trend descendent in a doua parte a anului va fi o mare realizare.

Nu ne conturam politicile bazindu-ne pe iluzii. Intr-un an electoral va fi greu pentru Guvern sa tina foarte strans politicile salariale si nu ne asteptam la un ajutor semnificativ si din partea politicii fiscale“, a spus Isarescu. Situatia este complicata si de turbulentele financiare internationale, doua treimi din cele 24 de state care au optat pentru regimul de tintire a inflatiei ratind obiectivul de inflatie in anul trecut.

Leul se apreciaza

Cursul mediu de schimb al pietei valutare interbancare comunicat ieri de BNR s-a situat la nivelul de 3,6725 lei/euro, un minim al ultimei luni. Aprecierea monedei nationale este pusa de dealeri pe seama unei tendinte regionale favorabile, leul avind o evolutie similara altor valute emergente.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea