Financiar

#fond de pensii #buget #pensii_private

Isarescu: Fondurile de pensii private, inabusite de bugetele publice

Fondurile de pensii private, care ar fi putut economisi pe termen lung , sunt inabusite "la primul semnal, (...) pentru ca avem dezechilibre in bugetele de pensii", a declarat joi guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Nu vrem sa economisim pe termen lung . Nu avem niciun sistem de economisire pe termen lung. Ne-am facut sistemul de pensii private (...) Fondurile de pensii care ar fi putut economisi pe termen lung si sa dea bancherilor posibilitatea sa dea credite pe termen lung in lei, aproape nu exista. Cand le formam, la primul semnal le inabusim pentru ca avem dezechilibre in bugetele de pensii (bugetul public de pensii n.r.), ceea ce facem si anul acesta", a mentionat Isarescu.

Guvernatorul BNR a adaugat ca in aceasta situatie "bancherul are o problema deosebita", in conditiile in care economisirile se fac pe perioade scurte, in timp ce bancherii trebuie sa dea si credite pe termen lung.

"Romanii economisesc pe termen scurt, de multe ori se plimba cu banii de la o banca la alta dupa 0,5 si 0,8 puncte procentuale diferenta de dobanda.

Daca bancherii ii penalizeaza pentru miscarea acestor fonduri cu comisioamne se supara", a adaugat guvernatorul BNR.

Oficialul BNR a precizat ca maturitatea economisirilor este de 3-4-7 luni, in conditiile in care bancile trebuie sa dea si credite pe termen lung de pana la 30 de ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea