Financiar

#mugur isarescu #imprumut #rezerve

Isarescu: Ban la ban trage; Romania nu se imprumuta fara rezerve

Rezerva internationala reprezinta un element de credibilitate , iar zicala potrivit careia "ban la ban trage" este valabila intrucat Romania nu s-ar fi putut imprumuta daca nu avea rezerve, a declarat guverntorul BNR, Mugur Isarescu , precizeaza Mediafax.

El a mentionat ca rezervele internationale ale Romaniei au inregistrat o crestere "aproape exploziva" dupa anul 2000.

"In anii '90 ne-am chinuit cu rezerva la limita si din aceasta cauza tara nu s-a putut imprumuta. Nu este foarte complicat, rezerva este un element de credibilitate. Din cand in cand se aplica vorba romaneasca ban la ban trage", a spus Isarescu la un seminar economic.

Guvernatorul bancii centrale a aratat ca rezervele au trecut si prin perioade de stagnare , nu numai de cresere, dar o asemenea evolute nu este rea.

"Perioadele de stagnare nu inseamna ceva rau. Din pacate cei 10 ani de crestere permanenta au creat in opinia public ideea ca daca creste este bine, daca scade sau stagneaza este rau. Unul dintre obiective este sa aratam ca aceasta perceptie este rea.

Rezerva nu poate creste la nesfarsit, pentru ca exista un optim al rezervei", a continuat Isarescu.

El a explicat ca unul dintre scopurile rezervei internationale este asigurarea credibilitatii statului, fluidizarea imprumuturilor externe, limitarea vulnerabilitatilor externe, respectiv absorbtia socurilor financiare adverse in perioade de criza sau in situatia restrangerii accesului la pietele internationale de capital.

"Este foarte important acest scop. Nu poate fi inteles rapid. Frazele acestea oricat ne-am chinuit noi si le-am pus intr-o forma cel putin citibila in limba romana pot sa zboare pe langa ureche", a afirmat guvernatorul BNR.

El a aratat ca Romania trebuie sa imprumute in acest an 8-9 miliarde de euro, de pe piata interna si de pe cea externa.

Totodata, el a mentionat ca datoria interna si externa, publica si privata, este mult mai mare decat rezervele valutare.

"Pot sa va garantez un lucru: toate aceste imprumuturi nu ar fi fost posibile daca tara nu ar fi avut rezerve", a concluzionat Isarescu.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea