Financiar

#mugur isarescu #somaj #problema #numar

Isarescu: 30.000 de someri in plus nu sunt o problema

O crestere a numarului somerilor cu 30.000, ce reprezinta 0,5% din forta de munca , nu ar reprezenta o problema pentru somaj la nivel national, a spus, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu .

"La nivel individual, aceasta cifra reprezinta, intradevar, o problema pentru fiecare persoana care ramane fara loc de munca. Cu toate acestea, o crestere cu 30.000 de someri reprezinta maximum 0,5% din forta de munca. Aceasta majorare, coroborata cu 3-4%, nivelul actual al somajului, arata ca deocamdata cu greu se poate vorbi de o problema", a spus Isarescu, referindu-se la unele relatari din presa din ultima perioada.

Numarul somerilor ar putea creste Cu toate acestea, guvernatorul BNR a atentionat ca numarul somerilor ar putea creste cu mai mult de 30.000 de persoane. "Exemplul pe care l-am dat nu diminueaza pericolul ratei somajului. S-ar putea ca cifra sa fie mai mare", a adaugat guvernatorul bancii centrale.

Referitor la nivelul produsului intern brut (PIB), Isarescu a precizat ca nivelul estimat pentru anul acesta de 140 miliarde euro reprezinta un PIB pe locuitor de 6.500 euro, mult mai mare decat cel de acum noua ani, cand Romania era sa intre in incapacitate de plata . "In 1999, PIB-ul total a fost de 33 miliarde euro, iar pe locuitor - de 1.500 euro. Bugetul actual al Romaniei este mai mare decat intregul produs intern brut din ultimii zece ani", a explicat Isarescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea