Financiar

Investitorii straini pun pariu ca vor castiga in Romania

Cu toate avertismentele si notele proaste date de agentiile internationale, tara noastra domina topul regional al celor mai bune destinatii pentru banii investitorilor.

Rezultatele ultimului sondaj realizat in randurile investitorilor de catre Thompson Reuters arata ca Romania se situeaza pe primul loc intr-un top regional al celor mai vizate state pentru investitii, alaturi de Ucraina. Cele doua tari dispun de cele mai bune climate de afaceri din Europa Centrala si de Est.

In cadrul sondajului, 14% dintre repondenti s-au aratat interesati sa investeasca in Romania, procentajul (maxim in regiune) fiind similar cu cel obtinut de Ucraina. Pe locurile urmatoare s-au situat Bulgaria, cu 10%, si Rusia, cu 8%.

La coada clasamentului se afla Estonia, Moldova (cu cate 1%) si Letonia (0% din sufragii). Pe langa noii investitori care s-au aratat interesati de cele patru tari din top, si companiile care desfasoara deja activitati in aceste state au in vedere extinderea operatiunilor.

Estul, ferit de turbulentele din Vest

Reamintim ca, in ultima perioada, mai multe agentii si organizatii internationale de afaceri au aratat ca Romania s-ar afla intr-o „zona de pericol" pentru investitii, argumentand ca potentialul de refinantare a datoriilor externe s-ar situa la limita capacitatii de plata.

Contrariul s-a vazut, insa, la sfarsitul saptamanii trecute, cand eurobondurile lansate de Romania au fost suprasubscrise in proportii neasteptate.

Per ansamblu, sentimentul investitorilor ramane pozitiv pentru Europa Centrala si de Est, potrivit celor 400 de companii internationale care au participat la sondajul Reuters. „Repondentii cred ca economia Europei Centrale si de Est va fi doar marginal afectata de turbulentele financiare internationale.

Desi ponderea parerilor optimiste s-a diminuat fata de luna ianuarie, sentimentele raman pozitive. O pondere de 43% dintre cei intervievati considera ca situatia economica se va imbunatati in regiune, fata de 9% pareri contrare", au constatat autorii studiului. Raspunsurile reflecta intentiile investitorilor de a-si extinde investitiile existente.

Rezerve fata de sectorul bancar

In urmatoarele luni, circa 140 de noi proiecte de investitii vor fi implementate in regiune, se arata in studiu. In ceea ce priveste sectoarele de activitate, cel al asigurarilor pare a avea cea mai buna evolutie, iar perspectivele sunt incurajatoare.

Referitor la sectorul bancar, investitorii au adoptat o atitudine mai rezervata, nu atat pe fondul evolutiei institutiilor locale, cat mai degraba ca urmare a contextului international.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea