Financiar

#investitii #mediu afaceri #romania #europa de est #banci

Investitorii nu mai au incredere in mediul de afaceri romanesc

Problemele economice pe care le inregistreaza mediul de afaceri, determina antreprenorii sa priveasca sceptic planurile de investitii, pentru cel putin jumatate de an de acum inainte. Indicele pentru increderea in mediul de afaceri din Romania a coborat drastic, la -8 puncte de la nivelul anterior de 40 de puncte, in timp Europa Centrala si de Est se confrunta cu probleme inca din iarna, potrivit unui sondaj al bancii Oesterreichische Kontrollbank (OeKB). Astfel, tara noastra indica unul din cele mai scazute niveluri din zona, privind siguranta investitiilor, pe langa Bulgaria, Cehia, Ucraina sau Rusia.

Romania se situeaza pe locul cinci in regiune privind increderea din mediul de afaceri, dupa ce investitiile au scazut vizibil in zona, arata un sondaj al Oesterreichische Kontrollbank, cele mai grav afectate fiind Ucraina si Rusia, unde indicele a coborat la -10. Cu toate acestea Bulgaria, Cehia si Romania au inregistrat cele mai mici scaderi ale investitiilor, sectoarele cele mai grav afectate au fiind cel imobiliar si industria.

Si regiunea Europei Centrale si de Est intampina aceeasi problema cand vine vorba de increderea investitorilor, indice care a scazut inca din iarna, iar aproape jumatate dintre firmele straine care opereaza in zona cred ca in viitoarele sase luni situatia se va inrautati, potrivit sondajului OeKB.

Mai mult, prognoza sumbra redata de indicele trimestrial Thomson Reuters & OeKB pentru mediul de afaceri din aceasta regiune indica o disparitie a investitiilor straine, grav afectate, in timp ce bancile straine nu se vor retrage in masa.

"Investitorii directi din strainatate considera ca situatia actuala este semnificativ mai rea decat in octombrie. Mai presus de orice, evolutia viitoare nu este considerata pozitiva, in conditiile in care 44% dintre cei intervievati cred ca situatia se va inrautati, comparativ cu 16% in octombrie", se arata in sondajul OeKB.

 ( citeste continuarea pe newschannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea