Financiar

Insuficienta cererii pune in pericol afacerile din industrie

Un sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in randurile industriasilor si constructorilor arata ca ei se confrunta, in aceasta perioada, cu o cerere din ce in ce mai mica si, uneori, cu incapacitati temporare de plata. Numarul de salariati scade in industrie si creste in domeniul constructiilor.

Volumul total al comenzilor ar putea creste, insa avansul este pus mai mult pe seama cererilor care vin de pe pietele externe, astfel ca exportatorii ar putea lua o gura de oxigen, in contextul aprecierii leului. In ceea ce priveste stocurile, este posibila o absorbtie mai buna in industrie si o acumulare in constructii, releva sondajul, publicat in Buletinul de Conjunctura al BNR pe luna aprilie.

O buna parte din cei 420 de manageri chestionati de BNR considera ca principalele frane in calea desfa­su­rarii normale a productiei constau in insufi­cienta cererii, blocajul financiar si evolutia cursului de schimb. Iar piata fortei de munca se va caracteriza, potrivit acestora, printr-o continuare a reducerii numarului de salariati din industrie; in schimb, sectorul constructiilor va consemna noi acumulari de personal.

Performanta economica a firmelor este incurajata in special de schimbarile climaterice ale primaverii, de care beneficiaza din plin constructorii. Soldurile conjuncturale ale sondajului arata o crestere de la zero la peste 50% a acestui indicator, in cazul constructiilor.

In schimb, afacerile indus­triasilor s-au inscris pe un trend descendent inca din toamna anului trecut, profitabilitatea ajungand, la inceputul acestei primaveri, aproape de zero. Pentru luna aprilie 2008 se intrevede o usoara crestere, pana la 7%, a rentabilitatii in industrie.

Costurile de productie cresc accelerat

O alta preocupare majora in randurile industriasilor si constructorilor este evolutia preturilor de productie. Sondajul arata ca tendintele de majorare a costurilor se vor mentine accentuate si in urmatoarea perioada.

Cresteri mari ale preturilor intrevad managerii din industriile extractiva, alimentara, din metalurgie si confectii metalice, ca si cei din constructii. Scaderi mai mult sau mai putin accentuate ale costurilor sunt preconizate de catre managerii din domeniile prelucrarea lemnului, fabricarea de celuloza si hartie, productia de mobila, de cei din industria sticlei si faiantei, ca si de producatorii de mijloace de transport .

Per ansamblu, sondajul BNR concluzioneaza ca industria isi va extinde productia, iar in constructii se vor intensifica activitatile.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea