Financiar

#ing recesine romania #analiza ing curs #criza financiara romania

ING: Recesiunea in Romania pare de neevitat

Romania are putine sanse sa evite recesiunea in 2009, ca urmare a inrautatirii situatiei din comert, a productiei industriale si a constructiilor.

Acest fapt poate sa aduca o contractare a produsului intern brut (PIB) in acest an, de 3,5%, potrivit ING .

" Economia Romaniei va scadea cu 3,5% in 2009, fiind cea mai pronuntata scadere din zona EEMEA (Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa - n.r.) dupa Ucraina, ceea ce ne face sa estimam ca sunt putine sanse ca Romania sa evite recesiunea in 2009", sustin economistii ING Bank Romania intr-un raport publicat miercuri.

Analistii ING estimeaza, de asemenea, ca PIB-ul Romaniei ar putea scadea inca din primul trimestru al acestui an.

"Din noiembrie, echipa ING a facut revizuiri semnificative in scadere privind cresterea economica atat in SUA, cat si in zona euro. O recesiune mai severa in cadrul statelor dezvoltate va avea impact puternic asupra Romaniei prin cel putin doua canale, cererea externa mai scazuta si mai putina finantare externa, intr-o perioada in care Romania are o nevoie acuta de acces la fonduri din strainatate", se arata in raportul ING.

Analistii ING considera ca economia Romaniei a scazut in ultimul trimestru din 2008, insa aceste date vor putea fi confirmate cel mai devreme in iunie 2009.

"Banca centrala ar trebui sa nu ramana imuna la perspectiva economica pesimista si ar trebui sa actioneze mai rapid. Aceasta ar putea insemna o scadere a dobanzii de politica monetara, asa cum ne asteptam, dar, in acelasi timp o presiune mai mare pe moneda nationala. De aceea, estimam ca euro se va tranzactiona cu 4,70 lei/euro in trimestrele urmatoare si nu excludem ca acest nivel sa fie depasit", au mai spus analistii ING.

Pe de alta parte, Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza ca probabilitatea unei scaderi a economiei romanesti este redusa, in conditiile in care prognoza oficiala pentru avansul din acest an este de 2,5%, potrivit declaratiilor facute miercuri de viceguvernatorul BNR, Cristian Popa , la conferinta Euromoney de la Viena.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea