Financiar

#inflatie #uniunea europeana #zona euro

Inflatia anuala din zona euro a crescut in martie la 1,5%

Rata anuala a inflatiei din a crescut in luna martie la 1,5%, de la 0,9% in februarie, potrivit estimarilor preliminare prezentate miercuri de Eurostat, indicatorul depasind cu mult cifrele anticipate de analistii chestionati de Reuters.

Economistii estimau in medie o inflatie anuala de 1,1% in martie in euro , iar cresterea puternica a ratei, de la 0,9% la 1,5%, arata in mod surprinzator aparitia unor presiuni inflationiste in zona euro, in pofida cererii scazute din zona consumului.

Desi a crescut puternic, inflatia din martie se mentine sub tinta Bancii Centrale Europene, de mai putin, dar apropiat de 2%, iar analistii anticipeaza ca institutia nu va modifica rata dobanzii de politica monetara pana la finele acestui an, sau chiar pana in 2011.

Cresterea somajului si dificultatile din sectorul privat afecteaza sever cererea din zona euro si implicit limiteaza cresterea preturilor .

Comunicatul prezentat miercuri de Eurostat nu cuprinde detalii privind factorii care au determinat o crestere atat de puternica a ratei inflatiei.

Un raport mai amplu privind inflatia din martie va fi prezentat de institutia europeana la jumatatea lunii aprilie.

Sursa foto : Sxc.hu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea