Financiar

#inflatie #preturi #alimente

Inflatia anuala a scazut la 4.49% in februarie

Inflatia anuala a scazut, in februarie, la 4,49%, dupa trei luni consecutive de crestere, de la 5,2% in ianuarie, iar rata lunara a coborat de la 1,68% la 0,2%, in conditiile majorarii preturilor la legume, energie termica , transport urban, carti si reviste, arata datele Institutului National de Statistica.

Preturile marfurilor alimentare si nealimentare au crescut in februarie cu 0,24% fata de luna precedenta, in timp ce tarifele serviciilor au ramas stabile, in conditiile in care nu se observa nicio ieftinire notabila si doar subgrupele "energie termica", "transport urban", "carti, reviste, ziare" si "legume si conserve din legume" au consemnat scumpiri de peste 1%.

In ceea ce priveste marfurile alimentare, categoria "legume si conserve din legume" a avut in februarie o crestere lunara de 1,08%, in timp ce scaderile au fost de maxim 0,33%.

O evolutie similara a avut loc si la preturile de consum pentru marfurile nealimentare, unde subgrupele "energie termica" si "carti, reviste, ziare" au inregistrat scumpiri de 1,35% si, respectiv, 1,83%, dar nicio categorie nu a consemnat ieftiniri de peste 1%.

Totodata, doar pentru subgrupa de servicii "transport urban" se observa o scumpire a tarifelor de 1,39%, in timp ce restul componentelor au consemnat variatii sub 1%.

Preturile de consum au crescut in februarie cu 0,16% daca se exclud bauturile alcoolice si tutunul sau produsele ale caror preturi sunt reglementate si cu 0,22% daca se elimina influenta combustibililor.

Comparativ cu luna decembrie 2009, inflatia a fost in februarie de 1,88%, in contextul in care preturile marfurilor nealimentare au avansat cu 3,45%.

Pentru 2010, BNR tinteste incadrarea inflatiei in intervalul 2,5 - 4,5% si estimeaza ca rata anuala se va situa la 3,5%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea